XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Írók Boltja, 2022. május 7.

A Táncház Napja  rendezvénysorozat keretében, a Hagyományok Házával közösen szervezett esemény.

Moderátor: Jávorszky Béla Szilárd; beszélgetőtársai: Berán István, Beszprémy Katalin, Lányi György, Porteleki László; muzsikálnak: Porteleki László – hegedű, Lányi György – kontra, Szabó Csobán Gergő – bőgő

konyvbemutato

„Amint az oly’ gyakran megtörtént az elmúlt fél évszázad során, ezúttal is Sebő Ferenc gurította el a hógolyót, ami azóta valóságos lavinává növekedett. 2021 őszén a Timár Sándor munkásságát bemutató kiállításon futólag megemlítette, hogy itt lesz ez a kerek évforduló, kezdjünk vele valamit. Hiszen még mindig vannak publikálatlan fotók, lappangó szövegek, csak szűkebb körben ismert dokumentumok!
Nosza, el is indítottuk anyaggyűjtő kampányunkat a Táncház Egyesület médiafelületein és a táncházas közegben még ma is működő »csepűrádión«, azaz szájról szájra terjedően. Sok, lélekben változatlanul »táncházas lelkületű« ember megtisztelő érdeklődését sikerült fölkeltenünk, s 2022 februárjának végére a világ minden tájáról érkeztek küldemények.
Ezzel párhuzamosan a Hagyományok Háza folklórdokumentarista részlegének munkatársai szintén munkába lendültek, hogy a »Táncház 50« témájához illő interjúkból, képekből, hajdani plakátokból válogassanak, elsősorban Halmos Béla, Kallós Zoltán és a Téka együttes archívumából. Az így összegyűlt szemelvényekből nemcsak ehhez a kötethez szemelgettünk, hanem impozáns vándorkiállítás is készült, amelynek bemutatását szintén az első budapesti táncház 50. évfordulójára időzítettük. A terjedelmes anyag további, arra érdemes részét a www.tanchaz50.hu weboldalon tesszük közzé, ahol a Liber Endre által eredeti gyűjtésekből összeállított zenei album is meghallgatható.
Reméljük, e kötet olvasása, lapozgatása a »régiekben« szép emlékeket elevenít föl, a következő nemzedékek tagjai pedig máris a hozzájuk legközelebbi táncházat keresik!” (Berán István)

Az esemény facebook oldala:

Partnerek:

BTK szines folkmagazin hh halmosprogram mma NKA logo pku dhglogo