XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2022. május 13.
A „Folkfúzió – Szomszédolás népzenével" projekt a magyar és a velünk szomszédos népek népzenéje között kíván hidat építeni, kiemelve a zenei hasonlóságokat és az egyéni jellemzőket egyaránt. A koncert-sorozat célja, hogy a népzenében szokatlan, újító szellemű felfogásban, rendhagyó hangszer-összeállításokkal ismertesse meg a magyar, a délszláv és a román hagyományos repertoár közös halmazát a széles közönséggel, erősítve ezzel a szomszéd népekkel való zenei összetartozás érzését.
Bartók Béla összehasonlító kutatásainak köszönhetően tudjuk, hogy a magyar és szomszéd népek hagyományos népzenéje évszázadokon keresztül folyamatos kölcsönhatásban állt egymással. A koncertsorozat keretében három zenekar – Pengetős Trió, Korinda zenekar, Szélműves – kifejezetten erre a projektre összeállított tematikus koncertanyagokkal ezt a jelenséget szeretné bemutatni magyar, román és délszláv zenei párhuzamokon keresztül. A három formáció a sajátos hangszerelésükkel a népzenei és világzenei feldolgozás különböző lehetőségeit jelenítik meg. Évezredes pásztorhangszerek találkoznak a 20. századi hangszergyártás remekeivel, moldvai csángók zeneszerszáma együtt játszhat a szlavóniai horvátok szamicájával

korinda pengetos

A Korinda zenekar alapító tagjai a szegedi népzenei életben a Mentés Másként Triótól és Hodorog András moldvai adatközlő mesterüktől szerezték meg a mesterségbeli tudás legjavát, s ez a kiindulópont esszenciális jelentősséggel bír a Korinda egyéni hangzásvilágának megteremtésében. Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől személyesen megtanult muzsika megszólaltatásának terén az egyszerűségre, letisztultságra törekednek, ugyanakkor állandóan keresik a saját értelmezések és az egyedi előadásmódok lehetőségét is. Zenéhez való alapvető hozzáállásukat e kettősség párhuzamos jelenléte határozza meg.
Korinda Zenekar:
Nádasdy Fanni – ének, Csenki-Túri Luca – hegedű, Bozóki Tamás – furulyák, Jávorszky Zoltán – furulyák, gardon, Csenki Zalán – koboz, kontra, Várai Áron – dob, ének

A Pengetős Trió formáció rendhagyó hangszer-összeállításából eredő egyedi repertoárja eredendően magán hordozza a multietnikus kölcsönhatások jegyeit, hiszen a keleti hangzásvilágot képviselő koboz, a délszláv népzenei elemeket hozó tambura és a magyar népzene funkciós gondolkodás előtti állapotát megjelenítő citera együttműködése jellemzi.
A három pengetős hangszer együttes megszólalása egyedi és újszerű hangzást hoz létre, de ezúttal még három kiváló vendégzenész is fokozza a hangulatot az est folyamán.
A klarinéttal, cimbalommal és tamburabőgővel erősítő projektre egyaránt jellemző a kísérletező kedv, a zenei tér szélesítése és az autentikus magyar népzene tisztelete, ahol jól megfér egymás mellett a virtuóz hangszerjáték, az egyszerű, lírai énekhang és adott esetben a progresszív zenei elemek alkalmazása is.
Pengetős Trió:
Berta Alexandra – citera, ének, Csenki Zalán – koboz, furulyák, Horváth Bálint – tamburák, ének
Közreműködők:
Babcsán Bence – klarinét, brácstambura, Buzás Attila – tamburabőgő, Szabó Dániel – cimbalom, ének

Az esemény facebook oldala: