XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2022. május 14.
A Hagyományok Háza 2014-ben indított előadás-sorozata a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusairól szól. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben korszakalkotó művész koreográfiái jelennek meg, az est második részében pedig egy kortárs, sokszor még a pályája elején álló alkotó művei láthatók.
Fókuszban a koreográfusok sorozatunk következő estjén egy határon túli, székelyföldi alkotó. László Csaba és a román határ magyarországi oldalán, Békéscsabán született ifjú koreográfus, Farkas Tamás kerül fókuszba. Mindketten szenvedélyes táncgyűjtők, néptáncpedagógusok, közösségszervezők és kiemelt figyelmet fordítanak a táncok visszatanítására, Csaba Székelykeresztúr környékén, Tamás az Arad és Bihar megyei falvakban.

fokuszbn a koreografusok farkas laszlo

Az est első felében rendhagyó módon a fiatalabb koreográfus művével kezdjük, aki ezúttal legújabb, „497” című táncszínházi előadásából hoz egy részletet. A „performance” jellegű előadás táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját az első világháború körüli években zajló világkörüli gyalogló versenyen, amely során 497 pár bocskort használtak el. Az alkotók felteszik a kérdést a fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságaival kapcsolatban.
Az est második felében a László Csaba által alapított Pipacsok Táncegyüttes előadásában kevésbé közismert tájegységek (Marosmagyaró, Ördöngősfüzes, Száznagyvesszős) táncait láthatjuk, vetítésről pedig olyan emblematikus koreográfiák részleteit, mint a Paraszt Dekameron, Székely Dorottya, a Rózsa Sándort megidéző Betyárvilág és az nagy háború szörnyűségeire emlékeztető Szép Domokos Anna.
Ahogy a sorozatban megszokhattuk, ezúttal is gazdag repertoárt kínálunk színpadi néptáncművészetünkből a gyűjtések által mélyen megismert táncok autentikus formában való színpadra állításától a táncszínházi játékokon át a kortárs tánc világig.
Előadók: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József, valamint a Pipacsok Néptáncegyüttes (Székelykeresztúr)
Az előadás végén lehetőség nyílik a beszélgetni az alkotókkal.
A beszélgetés moderátora: Orza Calin
A sorozat szerkesztője: Szögi Csaba

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: