XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye, 2022. június 25.
Idén is izgalmas programokkal vár kicsiket és nagyokat a Múzeumok éjszakáján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye.

muzeumok ejszakaja 2022

Ezen a különleges éjszakán megnyitjuk múzeumi raktárunkat, ahol több mint 8000 darabot számláló unikális gyűjteményünk rejlik, Népi iparművészek segítségével nemezelünk, hímzünk, tésztát gyúrunk. Visszarepülünk az időben, és utánajárunk, hogy került a „magyar motívum” a párizsi divatházakba, a gyerekeknek interaktív játszósarokkal készülünk, ahol megtapasztalhatják, látás- és hallássérült társaik hogyan igazodnak el a múzeumi térben. S ha mindez még nem volna elég, este Borbély Mihály – Lukács Miklós – Dés András triója, a Borbély Mihály Polygon lemezbemutató koncertjével olvadunk bele a nyári éjszakába.

Program

Interaktív játszósarok az „Illatok, ízek, formák – Nézd kézzel, lásd szívvel!” kiállításban
13:00-17:00
Próbáld ki a négy témakört feldolgozó mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjútulipános élménytárunkat! Interaktív játékainkat kézművesek készítették kicsiknek és nagyoknak. Próbáld megtalálni a nemezkártyák párjait, versenyezz csukott szemmel egy útvesztő játékban, illatold meg a mézeskalács fűszereit, rakd ki a műtárgyas képpuzzle-t vagy keress olyan információkat, amik népművészetünkhöz, népi mesterségekhez kapcsolhatók. A kiállítás akadálymentes érzékszervi fogyatékkal élő látogatók számára! A játszósarokba max. 15 gyereket tudunk egyszerre fogadni.
Vezeti: Gál Boglárka múzeumpedagógus

Kacskaringós nemezműhely
13:00-15:00
Házigazda: Farkas Réka
Hunyadvári Szilvia nemezkészítő iparművésszel ismerkedünk a nemezeléssel: tépünk, szappanozunk, gyúrunk, leveles, virágos motívumokat kanyarítunk nemezelt tálkánkra, amihez az XXXIII. Országos Faragópályázat kiállításának anyagából merítünk ötleteket.
Résztvevők száma: max. 10 fő

Hímezzünk közösen!
13:00-15:00
Házigazda: Farkas Réka
Kellemes hangulatú műhelyünkben megismerkedhetünk a Somogy megyei hímzésekkel. A hímzés hagyományos női tevékenység, összehangol, kikapcsol. Ennek a hangulatnak átélésére hívjuk a jelentkezőket ezen a koradélutánon.
Foglalkozásunkon kalácskendőt készítünk Fiser Józsefné népi iparművész hímzővel.
Résztvevők száma: max. 10 fő

Gyúrjunk együtt guszta tésztát!
15:00-17:00
Házigazda: Farkas Réka
Szivós Gabriella tésztakészítő segítségével keverünk, kavarunk, lisztezünk, gyúrunk és megtanuljuk, hogyan készíthetjük saját kezűleg ebédre való tésztánkat.
Foglalkozásvezetőnk megosztja velünk a legízletesebb és leggyorsabb szósz receptjeit is, amiket képzeletbeli tarisznyánkban haza is vihetünk.
Résztvevők száma: max. 15 fő

Rendhagyó raktárbejárás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
13:00-16.30
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum történetében először nyílik lehetőség betekinteni a műtárgyraktárba. Bangó Aliz muzeológus néprajzi előadással egybekötve mutatja be a közel 8000 darabos unikális gyűjteményt.
Résztvevők száma: max. 5 fő időpontokként
Időpontok:
13:00-14:00
14:00-15:00
15.30-16.30

A „magyar motívum” – haute couture és a magyar népművészet
Divattörténeti ismeretterjesztő előadás

Előadó: dr. Czingel Szilvia néprajzkutató
17:00-18:00
Gróf zsadányi és törökszentmiklósi Almásy Jacqueline-t gyönyörű nőnek tartották nemcsak Budapesten, hanem Párizsban is. Képek jelentek meg róla a francia Vogue magazinban, sőt a 20. század legnagyobb divatfotósa, George Hoyningen-Huene is lefényképezte. 1939-ben fogadta barátnőjét, a kor egyik legismertebb divattervezőjét, Elsa Schiaparellit budapesti luxuslakásában, akinek a munkái jelentősen befolyásolták Salvador Dalí és Jean Cocteau szürrealista művészeket is. A látogatás olyan sikeresnek bizonyult, hogy a két hölgy a grófnő automobilján leutazott Mezőkövedre és Kalocsára, majd két hétre beköltözött a Néprajzi Múzeumba, hogy tanulmányozza a „magyar motívumot”. Tanítómestere Paul Poiret pedig már mindezt megtette 1911-ben, miután igazi kultúrsokk-ként élte meg, amikor Bródy Margit kalapkészítőnél megcsodálta a magyar hímzéssel díszített női fejfedőket. Hogyan fedezte fel magának Párizs a magyar népművészetet, és hogyan lett része a párizsi nagy divatházak kollekciójának? Az előadás erre keresi a választ.
Résztvevők száma: max. 50 fő

Bájoló – Borbély Mihály Polygon lemezbemutató koncertje
19:00-20:15
Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, fujara
Lukács Miklós – cimbalom
Dés András – ütőhangszerek
A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus-, eMeRTON-, Szabó Gábor- és Liszt-díjas, Lovagkereszttel kitüntetett, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában.
Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán zenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárszenei elemekkel. A rendhagyó hangszerösszeállítású együttes előadása kivételesen sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.
Résztvevők száma max. 50 fő

Regisztráció a programokra és bővebb információ: