XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Berecz István és barátai táncelőadása
Fonó, 2022. december 20.
„A népdal mint hajlam, mint érzékenység, mint meghatározó erő. Odakerült az Ómagyar Mária siralom mellé és Ady mellé: István király szarkofágja mellé és Picasso mellé. Nem egyszerűen csodálni való parasztdalt látok benne, a lélek múlt idejű remekműveit, de magyarságom máig felismerhető szellemi és indulati alaprajzát. Fölülmúlhatatlan vázlatot, mely, mint a tenyér vonala sorsot mutat.."

„A parázslás korszakába jutott népi kultúránkra ne úgy tekintsünk , mint az augusztus huszadikára sütött díszkenyérre. Mert semmi köze köze azokhoz a képzetekhez, melyek ropogósnak, hamvasnak, menyecskepirosnak hiszik. Népi kultúránk: nemzeti kultúránk része, nem pedig érdekes hajtása. Nem rozmaringfa, nem tulipánfa, hanem az idő mögül megszólaló erdő. Valamikori örömök, átkok, panaszok, szerelmek, fölbuzdulások bújtató rengetege. A történelmünkből máig hiányzó történelem."
Csoóri Sándorban költészet és racionalitás egymást erősítő két pillér. A sorsközösség húsbavágó érzelmi megélése az a szenvedély Csoóriban, amely megérinti és magával ragadja az embert, kivált korunk közösségből kiábrándult emberét. Szenvedély és igazságkeresés. Póz nélkül.

ido mogul csoori

Tánccal és zenével egészítjük ki, leginkább verseit.
Az előadás Berecz István Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas vállalása.
Az előadás létrejöttét a Kulturális Államtitkárság és a Nomád Nemzedék Alapítvány támogatta.

Előadják:
Appelshoffer János, Berecz István, Kovács Gábor, Kovács-Gál Nóra, Rémi Tünde és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai (műv. vez.: Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsanna): Juhász Bence Zsombor, Paput Júlia, Wallinger Ágnes, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős néptánc tagozatos hallgatói: Árva Tamás, Egyed Mátyás, Fülöp Balázs, Géczi Csilla, Molnár Benedek, Peszlen Csilla, Rimóczi Luca, Szappanos Emma Lili.
Ének: Kacsó Hanga Borbála
Versek: Herczegh Péter színművész
Zene: Boda Gellért, Bősze Tamás, Bozzay Zina, Friderikusz Péter
Bősze Tamás – ütősök, Friderikusz Péter – cselló, valamint a Zagyva banda zenészei: Boda Gellért, Boda Márton, Szabó András
Koreográfia: Appelshoffer János, Berecz István, Juhász Bence Zsombor, Paput Júlia, Rémi Tünde
Szerkesztő-rendező: Berecz István

Jegyár: elővételben 2500 Ft, aznap 3000 Ft

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: