XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2023. március 10.
Egy modellezett népdalgyűjtést bemutatva elhangzik számos olyan népdal, melyek az énekesek repertoárját alkotják, s példázzák Buza sokszínű dallam- és szövegvilágát, illetve műfaji gazdagságát. A gyűjtés során a közönség betekintést nyerhet a népdalgyűjtési szituációk alkalmával zajló interjúhelyzetbe, az adatközlő életét és zenei világát feltáró, személyes hangulatú „kérdezz-felelek”-be.
A népdalgyűjtést követő daltanulás („énekes workshop”) során a Zene Háza közönsége énekes vendégeinkkel közösen énekelve megtanulhat néhányat Buza legszebb dalai közül, s ezáltal maga is megtapasztalhatja az együtt éneklés örömét és a mezőségi éneklési stílus elsöprő hatását. A közös éneklést a koncerten szereplő kiváló zenészek játéka teszi még hangulatosabbá.
A programon való részvételhez – mely az ezt követő koncertre kiváló ráhangolódás jelent - előképzettség nem szükséges; de a magyar népdalokra nyitott, azokat kevésbé ismerő résztvevők mellett énekesekre, népi énekléssel komolyabban foglalkozókra is számítunk.

buza mzh

A mezőségi Buza énekeseinek hangja legendássá vált a táncházmozgalomban. Dalaikat évtizedek óta ismeri és örömmel tanulja a táncházas közösség többek között különféle táborokban, koncerteken, zeneiskolákban vagy táncházakban. Programunk célja, hogy Enyedi Ágnes népdalénekes, népzenetanár vezetésével a közönség kiváló énekes mestereinket közelebbről is megismerhesse, betekintést nyerhessen hagyományos életformájukba, melyben az általuk énekelt dalok virágoztak és öröklődtek generációról generációra. Fényképek, videó- és hangbejátszások segítségével megidézésre kerülnek azok a kivételes énekes egyéniségek is, akik már nem lehetnek közöttünk.

Az esemény facebook oldala: