XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Várfok Galéria, 2023. március 9. – május 13.
Kiállításmegnyitó: 2023. március 8., 18.30
A kiállítást megnyitja: Horányi Attila, művészettörténész, műkritikus
Az eseményen Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész Bartók-duókat játszanak.

A kiállítás 2023. március 9. és május 13. között tart nyitva, kedd - szombat 11 és 18 óra között látogatható.

Varfok Galeria Korniss Peter emeghivo

A Várfok Galéria örömmel jelenti be Korniss Péter HOSSZÚ ÚTON című kiállítását, amely az életmű legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál és Korniss legújabb fotográfiáit is felvonultatja.

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója. Páratlan munkássága fotótörténeti és művészi jelentőségét kiemelkedővé teszi annak gazdagsága, egyedi látásmódja és folytonosan megújuló volta. A több mint ötven évet felölelő Korniss életmű elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását.

A hazai közönség utoljára 2017-ben láthatta Korniss műveit a budapesti Magyar Nemzeti Galéria és a Várfok Galéria kiállításain, melyeket olyan nagyszabású külföldi bemutatkozások követtek, mint a bukaresti Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum, a római Museo di Roma in Trastevere, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum, a szentpétervári Rosphoto Fotográfiai Múzeum vagy a párizsi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ és a Galerie Keller közösen megrendezett tárlatai.

Az első Kossuth-díjas fotográfus és többek között Prima Primissima-díjjal kitüntetett alkotó legújabb, Várfok Galériában látható kiállítása és a Bookart Kiadó gondozásában megjelenő könyve a folyamatosan gyarapodó pálya gyújtópontjára, az erdélyi falura, Székre fókuszál.

Korniss 1967-ben jár először Széken, itt szembesül a hagyományos falusi közösségek még élő és gazdag kultúrájával, és pályáját annak szenteli, hogy ezt a hamarosan eltűnő világot megörökítse a Kárpát-medence több területén is a következő nemzedékek számára. Szék így mindennek a kezdete, az eredet, ahova az elmúlt évtizedekben Korniss rendszeresen, mind a mai napig visszajár. Az ötvenöt évet felölelő széki munkája a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektjének tekinthető és még világviszonylatban is párját ritkítja.

A Várfok Galéria kiállítása bemutatja a múltat, Korniss első, táncházban, fonóban készült képeit és a jelen globalizálódott, modernizált világát ábrázoló fotográfiáival. A kiállítási anyag különleges voltát adja, hogy ez az első, kizárólag színes fotográfiákat felvonultató Korniss kiállítás és a legnagyobb részét az elmúlt két évben készített művek alkotják!

A HOSSZÚ ÚTON — Szék 1967-2022 című kiállítás szerves egységet alkot a Bookart Kiadó által azonos címmel megjelentetett fotóalbummal, mely Korniss válogatott széki képeivel, az azokhoz írt személyes kommentárjaival és Bartis Attila író megindító előszavával egy kiemelkedő kiadvány.

A Várfok Galéria kiállításával Boldizsár Mari, Korniss 2021-ban elhunyt, széki keresztlánya édesanyja emléke előtt tiszteleg.

Bővebb információ: