XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Kecskemét – ClicHè – A KözHely, 2023. március 3.
2023. március 3-án 16:00 -tól ismét csángó táncházzal várja a táncolni vágyókat a Csipkefa Zenekar.
Köszönhetően kitartó érdeklődéseteknek, és támogatásotoknak, egészen messzi földről bátorkodunk most meghívni egy neves jeles vendéget.
Táncházunkba Nyisztor Tinka látogat el hozzánk a moldvai Pusztina településről!
Tinka – talán nem sértünk meg mást, ha azt mondjuk – a moldvai csángók egyik legnevesebb néprajzkutatója, a legelső moldvai, aki a néprajztudományban doktori fokozatot szerzett. Nem mellesleg nagyon régóta kedves barátunk.

tinkaarckepFotó: Harangozó Imre

Programok:
16.00 - moldvai csángó galuska készítés Nyisztor Tinkával
19.00 - Tinka előadása a moldvai csángók jeles napi és hétköznapi étkezési szokásairól, valamint aktuális vallásgyakorlási lehetőségeiről
20.00 - moldvai és gyimesi táncház
Vendégünk már csütörtökön megérkezik Kecskemétre, így egy közös főzőcskére is lehetőség nyílik péntek délután. Ennek részleteiről az esemény önálló bejegyzésében olvashatsz.
Tinka különös, imádni való boszorkány. Több évtizede heroikus küzdelmet folytat a román katolikus egyházzal a moldvai csángók magyar nyelvű hitéletéért, vallásgyakorlásáért. Ügyének sikeréért még a Vatikánban is képes volt audienciát kérni, a román püspök rosszallását kiváltva. Az eredményekről, és a kálváriáról személyesen számol majd be.
Tinka elsőként kutatta a moldvai csángók táplálkozását, hétköznapok és ünnepnapok étkezési szokásait, melyet egy szakácskönyvben és könyv formában egy doktori tanulmányban is rögzített.
Aki kíváncsi, a 19.00 órakor kezdődő előadásban választ kaphat a kérdésre, melyet már mi is feltettünk neki: Mit keres a "sült veréb" receptje kötetének egyik oldalán.
20 órától táncházunk ékeként Tinka moldvai csángó viseletben csatlakozik majd be a táncokba, s hogy kicsit otthon érezze magát, aki teheti, öltsön moldvai csángó öltözéket a tiszteletére ma este!
Cserébe viseletbemutatóval színesítjük a pihentető szüneteket.
Csángós táncházunkban nem hagyjuk lábunknak elfeledni a gyimesiek lépéseit sem, bátran érkezzetek hát ilyen reményekkel is!
Helyszín: ClicHé – A közHely


(A Mirage feliratot találjátok a bejárat felett, majd rögtön balra gyertek le a pincébe)

A szórakozóhely éjfél után is nyitva tart, így lesz lehetőségetek a táncház után is nyelészkedni.
Belépő nem lesz, de mindig kiteszünk egy korondi korsót, amivel most Tinka tiszteletdíjára, útiköltségére, itt-tartózkodására szeretnénk gyűjteni. Köszönjük, hogy Te is segítesz benne, és fenntartod táncházaink díszét!

Az esemény facebook oldala: