XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2023. május 16.
A Duna Művészegyüttes állandó zenekara, a Göncöl zenekar önálló albumot jelentet meg, mely a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, Kallós Zoltán népzenegyűjtéseiből válogat.

duna goncol

A „Fordulj, kedves lovam. Válogatás Kallós Zoltán gyűjtéseiből" című album a Spotify zenemegosztó csatornáján jelenik majd meg, lemezbemutató koncertjét pedig május 16-án a Hagyományok Házában tartják. A lemez célja, hogy Kallós Zoltán életét, kiemelkedő személyiségét legfontosabb népzenei gyűjtéseiből válogatva mutassa be, melyet a lemezbemutató koncerten videó-illetve hangbejátszásokkal, fényképek vetítésével kívánnak majd még érzékletesebbé tenni.
Az album zenei anyagában kimagasló szerepet játszik Kallós szűkebb szülőföldje, a Kis-Szamos menti Válaszút és Bonchida, illetve Mezőség számos falujának (Visa, Magyarpalatka, Feketelak, Buza, Vajdakamarás, Magyarszovát stb.) hangszeres és vokális népzenéje, de Kallós Zoltán szilágysági, kalotaszegi és nagysajói gyűjtéseiből is válogatnak. A zenei anyagot szerkesztette és természetesen a lemezen, valamint a koncerten is közreműködik Enyedi Ágnes népdalénekes, aki Kallós Zoltánnal gyerekkorától kezdve nagyon szoros kapcsolatot ápolt, szinte fogadott unokájának mondhatjuk. A lemezen énekel továbbá Mezei Balázs, a Duna Művészegyüttes táncművésze, a lemezbemutató koncerten pedig közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai.

Előadja:
a Duna Művészegyüttes népi zenekara, a Göncöl Zenekar

Énekes közreműködők:
Enyedi Ágnes Junior Prima díjas népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere
Mezei Balázs, a Duna Művészegyüttes táncművésze

Bővebb információ: