XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Bonyhád – Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, 2023. október 14.
Huszadik alkalommal rendezik meg október 14-én és 15-én Bonyhádon a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozót, amelyen az eddigi legtöbb résztvevő lép fel.

Nepzenei Talalkozo plakat 2023 masolata

A találkozóra százhúsz énekes, hangszeres produkcióval neveztek együttesek, szólisták gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában – mondta Juhász Józsa, a házigazda Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek.

A műsorban lesz szóló- és csoportos ének; az érdeklődők a hagyományos vonós zenekarok mellett találkozhatnak cimbalommal, kobozzal, tekerőlanttal és furulyával is. A magyar nyelvterület szinte összes néprajzi tájegységéből hangzik el népzene. A zsűri – Juhász Katalin népdalénekes, Vizeli Balázs és Mohácsy Albert népzenész, illetve Eredics Gábor, a Vujisics együttes vezetője – nívódíjjal, kiemelt nívódíjjal és oklevéllel értékeli az előadókat.

A találkozó első napján a Dűvő együttes koncerten mutatja be új, „Míg a világ" című lemezét. A zenekar később táncházban is zenél, amelyet Kosnás Árpád vezet; néhány bukovinai tánc mellett ismertebb mezőségi, kalotaszegi és széki táncokra is számíthat a közönség.

A program része Bükösdi Gábor bonyhádi festőművész kiállítása, aki nagyméretű, népzenei témájú alkotásait mutatja be a művelődési központban.

Az először 40 éve meghirdetett találkozót kétévente rendezi meg a bonyhádi intézmény, melynek névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató Halmos Béla egyik elindítója volt.

Helyszín: