XLI. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2022. április 1–3.
 

OTP Bank Táncház Díj és Táncház Érem

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységében kiemelt figyelmet fordít arra, hogy elősegítse a közösségi értékek, a hagyományok, valamint a nemzeti értékek ápolását és megóvását, ezért évek óta fő támogatója az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárnak, amely minden generációhoz szórakoztatva juttatja el fontos nemzeti kulturális értékeinket.

A Táncháztalálkozó remek alkalmat kínál a népművészettel való megismerkedésre, akkor is, ha még nem volt lehetőségünk találkozni élőben a népzene és a néptánc magával ragadó élményével, hiszen az esemény kifejezett célja, hogy mindenki számára kedvet csináljon a táncházakhoz.

A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy ezzel is elismerje azoknak a zenetanároknak, táncpedagógusoknak vagy tánctanítóknak a munkáját, akik jelenleg is azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára váljon elérhetővé.

Az OTP Bank Táncház Díjjal évente olyan népzenészek vagy néptáncosok munkáját ismerik el, akik aktív előadóművészként, oktatóként, gyűjtőként tevékenykednek, akik a táncházmozgalom kiemelkedő személyiségei vagy csoportjai.

habkartya 2022 copy  tanchaz erme

A díjazottak év szerinti bontásban:

'21


A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2021-ben az OTP Bank Táncház Díjat Strack Orsolya előadóművész, néptáncpedagógus, koreográfus kapta

Önéletrajz

strack orsi k

A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapnak:

Fábri Géza – kobzos énekmondó előadóművész, népzenepedagógus
Henics Tamás – fotográfus, népzenész, fesztiválszervező
Kolompos – népzenei együttes
Kubinyi Júlia – népdalénekes
Nagy Zsolt – népi brácsás, népzenepedagógus

dijazottak kA Táncháztalálkozó 2021 – Országszerte díjátadóján készült fotó (Orbán Miklós felvétele)

'20


hollokoi lajos

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2020-ban az OTP Bank Táncház Díjat Hollókői Lajos népzenész, kulturális menedzser, a Táncháztalálkozó korábbi igazgatója kapta.

Hollókői Lajos 1955-ben született Miskolcon, s ugyanitt végzett oboistaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola helyi tagozatán. Klasszikus zenészként a Miskolci Nemzeti Színházban, majd a Győri Szimfonikus Zenekarban játszott, de emellett igen korán, már 1975-ben bekapcsolódott az akkoriban kibontakozó táncházmozgalomba. Népzenészi pályája során kezdetben a miskolci Avas Táncegyüttes zenészeként, majd 1983-tól tizenöt éven át a budapesti Honvéd Művészegyüttes zenekarvezetőjeként kamatoztatta tudását. Kiemelkedő művelődésszervezői képességei révén már a nyolcvanas évektől nagyszerű táncházas és népzenei koncertsorozatokat hozott létre és működtetett. Ezen tevékenységével elsősorban az Almássy téri Szabadidőközponthoz kötődött, ahol a Hegedős Együttes állandó gyermektáncháza, valamint az emlékezetes Magyar Bál-sorozat fűződik a nevéhez. 1995 és 2013 között a Duna Karnevál főmunkatársaként tevékenykedett, s közben a Fonó Budai Zeneházat is nagy sikerrel igazgatta öt éven keresztül. Hollókői Lajos a táncházas közösség számára legfontosabb működését 1998-tól több mint két évtizeden a Országos Táncháztalálkozó fesztiváligazgatójaként, igazi motorjaként fejtette ki. Magas színvonalú munkája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő táncház módszer manifesztuma, a Kiváló Fesztivál elismerést többszörösen elnyert Országos Táncháztalálkozó évről évre kiemelkedő szakmai és közönségsikernek örvend. Hűen és hatékonyan követte azt a modellt, amelyet a korszakos tudósnak, Martin Györgynek köszönhetünk, miszerint a táncházmozgalomban benne van a népi műveltség magas szintű átörökítésének lehetősége.

dijatado 2020

A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kaptak az alábbi személyiségek:

Deffend Irén néptáncpedagógus, koreográfus, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes együttes- és művészeti vezetője  
Herczegh Katalin néptáncpadagógus, koreográfus, Nagykunság néptánckultúrájának kutatója, a Nagykun Táncegyüttes vezetője  
Gálber Attila koreográfus, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház alapítója, és az alapítás óta az együttes művészeti vezetője  
Muszka Ilona és György néptáncpedagógusok, szülőfalujuk, a kalotaszegi Méra tánchagyományainak hiteles tolmácsolói 
Vukovits Dusán és Vukovitsné Nákity Anita néptáncpedagógusok, a Tabán Szerb Táncegyüttes művészeti vezetői  

'19


Radak Jani kicsi

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2019-ben az OTP Bank Táncház Díjat Radák János néptáncos, táncoktató, koreográfus kapta.

„1989 novembere, első erdélyi utazásom óta veszek részt néptánc- és népzenei gyűjtésekben. Palenik Józseffel a Rábaköz és Szigetköz falvainak táncai mellett a mezőségi Szék és Visa táncait próbáltuk megismerni. Ezt a munkát Varga Sándorral a széki, visai és a környékbeli mezőségi falvak táncéletének megismerésével folytattuk. Muszka Gyurival a mérai, türei, andrásházi táncokkal foglalkoztunk. Bejártam a Gyimes völgyeit, Moldvát, a felcsíki falvakat, a Nyárád mentét, Vajdaszentiványt, Szászcsávást és a Kutasföldet táncosok, muzsikusok után kutatva.
Az 1990-es évek végétől a bukovinai táncok és táncélet megismerésével, megismertetésével foglalkozom a legtöbbet. Feleségemmel, Fekete Etelkával e táncokat tanítottuk és koreográfiákat készítettünk több táncegyüttesnek, közöttük a szekszárdi Bartinának, a gyöngyösi Vidróczkinak, a kaposvári Somogynak, a tamási Pántlikának, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek. A régies bukovinai táncok visszatanítását segítettük a tolnai, baranyai, bácskai székelylakta falvakban, valamint az al-dunai székelyeknél Hertelendyfalván és Székelykevén.
A tánc szeretetének megéreztetése, a táncházba járás megszerettetése fiatalokkal-idősekkel, táncházak szervezése, az ott történő oktatás a mosonmagyaróvári, pécsi, baranyai és tolnai munkálkodásom legfontosabb feladata. A tánc felemel, erőt ad, gyógyít és közel visz a szívekhez!"
 
A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kaptak az alábbi személyiségek:

Benkő András zenész, kobzos énekmondó
Halász László zenész, a KOLO együttes vezetője 
Halmos Attila prímás, énekes 
Rőmer Judit népzenész, etnográfus 
Salamon Beáta népzenész, népi hegedűtanár 

'18


Arendas Peter 1

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2018-ban az OTP Bank Táncház Díjat Árendás Péter  népzenész kapta.
 
A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kaptak az alábbi személyiségek:

Balla Zoltán  táncos, táncpedagógus (posztumusz)
Fitos Dezső  és Kocsis Enikő  táncos-koreográfusok
Littner Anita  táncos, táncpedagógus
Szávai József  táncos-koreográfus

'17


2017 az OTP Bank Táncház Díj szempontjából a táncosok éve volt. A díj alapítói 2017-re az alábbiak szerint döntöttek. Az OTP Bank jóvoltából az elismerés pénzösszegét 500 000 Ft-ban állapítják meg. 2017-ben olyan Magyarországon élő, 30 évesnél idősebb táncos egyéniségeket, táncospárokat és Magyarországon működő, legalább 10 éves múltra visszatekintő felnőtt táncegyütteseket (illetve azokat működtető egyesületeket, alapítványokat) lehet az OTP Bank Táncház Díjra jelölni, akiknek aktív szakmai tevékenysége a táncházmozgalomhoz kötődik. Az alapítók által delegált kuratóriumhoz magánszemély, szervezet vagy intézmény terjeszthet fel jelölteket, online felületen kitölthető, az adatkezelés szabályainak megfelelő űrlapon.

tanchaz dij_2017_atadas

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2017-ben az OTP Bank Táncház Díjat Kádár Ignác táncos, táncpedagógus kapta.

A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kaptak az alábbi személyiségek:

Barbócz Sándor zenész, zenepedagógus  
Codoba Martin Florin hagyományőrző zenész  
Navratil Andrea énekes, zenepedagógus  
Varsányi Ildikó zenész, zenepedagógus  
Vizin Antal zenész, kultúraszervező  

'16


2016 az OTP Bank Táncház Díj szempontjából a zenészek éve volt.

A díj alapítói 2016-ra az alábbiakat határozták el:
  • Az OTP Bank jóvoltából az elismerés pénzösszegét 100 000 Ft-ról 500 000 Ft-ra emelik.
  • A lehetséges jelöltek életkorának alsó határát 30 évben állapítják meg.
  • 2016-ban olyan Magyarországon élő egyéneket, zenekarokat és együtteseket lehet az OTP Bank Táncház Díjra jelölni, akiknek aktív szakmai tevékenysége a táncházmozgalomhoz kötődik.
  • Az alapítók által delegált kuratóriumhoz magánszemély, szervezet és intézmény terjeszthet fel jelölteket, online felületen kitölthető, az adatkezelés szabályainak megfelelő űrlapon.
  • A jelölés 2016. február 8-tól március 7-én éjfélig tehető meg. A kuratórium 2016. március 25-én teszi közzé döntését, amelyben kizárólag az „OTP Bank Táncház Díj 2016” díjazottját nevezi meg. Az ünnepélyes díjátadásra a XXXV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szombat esti gáláján, 2016. április 2-án, a Sportaréna nagyszínpadán kerül sor.
A kuratórium döntése alapján 2016-ban a felterjesztett jelöltek közül az OTP Bank Táncház Díjat a Tázló együttes kapta.

tazloTázló együttes

A táncházmozgalom érdekében kifejtett sok évtizedes munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kaptak az alábbi táncházvezetők és néptáncpedagógusok:

Csatai László

csiduCsatai László „Csidu"

Nagy Zoltán József (posztumusz)

puder csaladNagy Zoltán József „Púder" családja

Németh Ildikó és Szabó Szilárd

mami szisziNémeth Ildikó és Szabó Szilárd

Tündik Tamás

tundikTündik Tamás

'15


Az OTP Bank Táncház Díj jelöltjei 2015-ben a következő néptáncpedagógusok voltak:

Balogh Katesz

Bohus György

Hahn-Kakas István

Hercz Vilmos

Hudákné Farkas Sára

Az I. helyezett 2015-ben: Hahn-Kakas István

Hahn-Kakas IstvánHahn-Kakas István

'14


Az OTP Bank Táncház Díj jelöltjei 2014-ben a következő zenészek voltak:

Draskóczy Lídia

Eredics Gábor

Nagy Zoltán

Soós András (visszavonta hozzájárulását a bemutatkozó kisfilm közléséhez)

A győztes 2014-ben: Draskóczy Lídia. A díjat Hollókői Lajos, a Táncháztalálkozó produkciós igazgatója adta át a szombat esti gálaműsorban.

draskoczy lidia honlapDraskóczy Lídia

Az OTP Bank Táncház Díj 2014-es jelöltjei – Eredics Gábor, Nagy Zoltán és Soós András – egy-egy emléklapot és Táncház Érmét vehettek át elismerésül Berán Istvántól, a Táncház Egyesület képviselőjétől.

'13


2013-ban a díjra jelölt öt személyiség (Juhász Erika, Tálas Ágnes Judit, Árendás Péter, Farkas Zsolt és Kovács Norbert „Cimbi") közül a nagyközönség hármat juttatott tovább a Facebook-on lezajlott szavazás során, majd a zsűri döntése alapján Kovács Norbert „Cimbi” lett a győztes. A díjat Ujfalusi Gábor, a zsűri tagja adta át. 

cimbiKovács Norbert „Cimbi"

Kovács Norbert „Cimbi” néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke. A tánccal nyolc, az oktatással húsz éves kora óta foglalkozik többek között a napjainkra többszörösen díjazott, kiváló minősítésű Ajka-Padragkút Táncegyüttesben. Szaktanácsadó, számos szakmai és művészeti rendezvény szervezője, valamint az Ajka térségében működő intézményi szintű néptáncoktatás megalapítója.

A 2013-as jelöltek bemutatkozó kisfilmjei:

Árendás Péter

Farkas Zsolt

Juhász Erika

Kovács Norbert „Cimbi”  

Tálas Ágnes Judit

Az OTP Táncház Díj 2013-as jelöltjei – Juhász Erika, Tálas Ágnes Judit, Árendás Péter és Farkas Zsolt – egy-egy emléklapot és Táncház érmét vehettek át elismerésül. 

'12


2012-ben a díjat Busai Norbert néptáncpedagógus kapta, a Népművészet Ifjú Mestere, örökös Aranysarkantyús táncos, a Jászság Népi Együttes szakmai munkatársa, a jászberényi Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncpedagógusa.

busai norbert 2012Busai Norbert