XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
szokolay_portraitk

Lemezbemutató koncertek
Fonó, 2014. április 12.




Szokolay Dongó Balázs első szólólemezének bemutatója: Privát népzene
„Szokolay Dongó Balázs lemezének címe, a Privát népzene látszólag önmagának ellentmondó szókapcsolat. Az az érzésünk, hogy vagy a privát, vagy a népzene szót kellett volna legalább idézőjelbe tennie. A népzenét ugyanis nem lehet csak úgy egyszerűen privatizálni, mert az a lényege, hogy egy közösség használja. Dongó mégis pimaszul megtette ezt. Megtehette, mert amit a lemezen hallunk, azt csak ő tudja eljátszani. Ezért törődjön bele mindenki: jó ez a cím… Dongó a klasszikus darabokat olyan természetesen és biztonsággal játssza népi hangszerein, mintha azokra íródtak volna. Saját feldolgozásaiban poétikus szépséggel, játszi könnyedséggel használja fel mindazokat az ismereteket, ami ma a népzenéről rendelkezésünkre áll. Izgalmas, fajsúlyos, világraszóló kísérlet ez a lemez Dongótól és kitűnő társaitól!” (Kiss Ferenc)
Fellépők: Bolya Mátyás, Küttel Dávid, Mogyoró Kornél, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Termes Rita

Balázs Elemér Group: The new BEGinning – lemezbemutató
A Balázs Elemér Group nemrég tért vissza Amerikai turnéjáról:"Mindegyik koncert hatalmas siker volt,a háromnegyed része »standing ovation« ami Amerikában is ritka!" A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (pl.: Fonogram díj, 2005.), továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is (pl.: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje). A The new BEGinning a nemrég – vokális oldalon – újraformálódott és a kitűnő Szőke Nikolettával bővül zenekar új lemezének címe. A Group kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Emellett a zenéjük rendkívül változatos, ami abból fakad, hogy szívesen kalandoznak például az etno stílus világában, és a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt. Ez érzékelhető az eddig megjelent albumaikon is, hiszen mind a négy teljesen egyedi hangulatokat, zenei világot ragad meg. Kritikusok szerint ez az a fajta elmélyült zene, ami bármilyen szituációban hallgatható.
Tagok:
Balázs Elemér - dob
Balázs József - zongora
Peczek Lakatos Krisztián - nagybőgő
Komjáthy Áron - gitár
Czibere József - ütőhangszerek
Szakonyi Milán - ének
Szőke Nikoletta – ének

Romengo koncert a Nagyecsed–Budapest című új lemez megjelenésének örömére
Mazsi, Guszti és Tibi szülőfaluja Nagyecsed, Móni és Misi szülővárosa Budapest; ez a két hely határozza meg a zenei világunkat. Mindkettő igazi multikulturális központ; Ecseden, a szatmári muzsika fellegvárában, szüleink, nagyszüleink együtt mulattak a magyar parasztemberekkel. Második lemezünkön elsősorban az itteni letisztult oláh-cigány zenét mutatjuk be, hagyományos és saját dalokon keresztül. Ezek némelyikében magyar versszakok is felcsendülnek, hogy minden hallgatónk értse, ne csak érezze, miről szólnak az énekek.
Budapesten találkozik végtelen gazdagságú kultúránk minden része egymással és a nyugati zenével. Itt ismertük meg a vonós magyar népzenét, más hazai műfajok legszebb dallamait, és innen kerülhettünk kapcsolatba ez európai cigányság olyan képviselőivel is, mint a spanyol flamenco gitáros Juan de Lerida. A Gyöngyvirágos a türei nagytemplom kezdetű kalotaszegi hajnalit pedig ugyanúgy sajátunknak érezzük, mint bármely honfitársunk. Nagy öröm számunkra, hogy Bognár András, Dresch Mihály, Lukács Miklós és Soós András barátaink is velünk muzsikálnak az albumon.
Ének, szájbőgő, kanna, kanál, teknő, tambura… Századokon átívelő hallgatók és pergetők; a magyarság cigány képviselőiként ezzel tudjuk gazdagítani országunk kultúráját.
ROMENGO:
Lakatos Mónika: ének, vokál
Rostás Mihály Mazsi: ének, vokál, gitár, tambura
Balogh Tibor: teknő, gitár, kanna, szájbőgő, cajon
Rosonczy-Kovács Mihály: hegedű

2014. április 12. szombat 20.00
Fonó Budai Zeneház