XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
misina_tothlaszlo

Dél-dunántúli gálaest a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából
Pécs, 2011. május 2.
„Régi jó tánc” – dél-dunántúli gálaest a Tánc Világnapján
A dél-dunántúli régió csaknem háromszáz néptáncosa ünnepli közösen a Tánc Világnapját május 2-án, a Pécsi Nemzeti Színházban. A Déli Kapu Folklórszövetség rendezésében megvalósuló program Baranya, Somogy és Tolna megye néptáncvilágának legjavából válogat.
Rég nem látott néptáncos sokadalom népesíti be a pécsi színházat május 2-án, amikor a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából három megye fiataljai tartanak közös előadást. A régió néptáncegyütteseit tömörítő Déli Kapu Folklórszövetség tizenegy csoport műsorával nyújt betekintést a Dél-Dunántúl jelentősebb műhelyeinek tevékenységébe. Hasonló összeállítást harminc esztendeje láthatott utoljára a pécsi közönség. Színpadra lépnek Pécs és Baranya legjelesebb néptáncműhelyei: a 2010-ben ötvenötödik jubileumát ünneplő, s az EKF-programot nagykövetként népszerűsítő Mecsek, a tavaly decemberben új táncszínházi és autentikus programmal előrukkoló Misina, valamint a hatszoros „Kiváló Együttes” címmel büszkélkedő Tanac. Előbbi két műhely részéről az ifjúsági korosztály is bemutatkozik.
Baranyát emellett a komlói Pöndöly, a siklósi Pelikán, s a hagyományőrző műfajban országos hírnévnek örvendő hosszúhetényi együttes képviseli. A „szomszédvárak” is rangos csapatokkal veszik ki a részüket a gálaprogramból – Kaposvárról a hatvan esztendős Somogy Táncegyüttes, Szekszárdról pedig a gyermek néptáncmozgalomban sok évtizede magas színvonaláról ismert Bartina érkezik a tánc világnapi rendezvényre. Tolna néptáncéletéről rajtuk kívül még a tavaly kiváló eredménnyel minősült Bátai „Sárköz” Néptáncegyüttes ad számot. Kísérőzenekarként közreműködik a Csurgó Zenekar, a hosszúhetényi hagyományőrzők fúvósai, a Mecsek Zenekar, a Péntő Rezesbanda, a Somogy Zenekar, valamint a Vizin Zenekar.
A május 2-i gála mintegy háromszáz gyermek és fiatal néptáncos közös produkciójával méltó ünneplést ígér, a régió és a Kárpát-medence gazdag hagyománykincsének jegyében.
Jegyinformáció:
Déli Kapu Folklórszövetség (www.delikapu.eu, delikapu@delikapu.eu)
Pécsi Kulturális Központ Ifjúsági Háza (72/211-511)