Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

barcelona

Diáknap a Néprajzi Múzeumban, 13+
2013. május 23.
A Néprajzi Múzeum hagyományteremtő szándékkal rendezi meg május 23-án, csütörtökön délelőtt a 13-18 éveseknek szóló első múzeumi diáknapot. A rendhagyó program mai, aktuális társadalmi kérdéseket vet fel, azokat izgalmas kiállításokkal szemlélteti és szakértők, kurátorok közreműködésével ismerteti meg a diákokkal.

Az első diáknap témája Európa legnépesebb etnikai kisebbségének, a cigányságnak spanyolországi és hazai története, kultúrája, társadalmi helyzete. Az interaktív foglalkozásokon a hangsúly a párbeszéden és az önálló vélemény kifejezésén van. A közvetlen beszélgetések során a diákok elmondhatják személyes tapasztalataikat, véleményüket, élményeiket. Kiemelt témák: a különböző kultúrájú csoportok együttélésének nehézségei, az identitás megőrzésének fontossága, a tolerancia és egymás kultúrájának tisztelete, valamint a kiállításon is látható spanyol példa. A múzeumi diáknap a diákfórum után a Váradi Roma Café művészeinek közreműködésével, vérpezsdítő flamenco zenével zárul.

Kapcsolódó kiállítások:
Vidas Gitanas – Cigányok Spanyolországban
Képek, cigányok, cigányképek – Többségi képtől az önábrázolásig

Program
10.00 óra – 12.30 óra
Hogyan vált a flmenco a spanyol kultúra elemévé?
Szeljak György kurátor és Gulyás Anna antropológus által vezetett foglalkozás, ahol Szeljak György a kiállításról, Gulyás Anna személyes spanyolországi élményeiről mesél a diákoknak.
A roma kultúra virtuális háza- interaktív DVD bemutató Szuhay Péter közreműködésével.
Történet képekben. Írjunk együtt képregényt!
A Vidas Gitanas kiállításban olvasható spanyol képregény mintájára a diákok megírhatják saját képregényüket, személyes tapasztalataik és a kiállításokban szerzett ismereteik felhasználásával.

12.30 óra
Diákfórum romák – nem romák társadalmi kapcsolatáról
Moderátor: Szuhay Péter

13.00 óra
Flamenco bemutató
Közreműködik: Botos Tibor és Ifj. Botos Tibor gitár, Váradi Roma Café

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

További információ, bejelentkezés:
Koltay Erika
Múzeumpedagógiai Műhely
Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
muzeumpedagogia@neprajz.hu
Telefon: +36-1-473-2439, 30-668-6614