XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
almarium_kalocsa_plakat

Almárium sorozat
Hagyományok Háza, 2014. január 25.




Kalocsai Bokréta Egyesület Rezeda csoportja, hagyományőrzők Kalocsáról és szállásairól

„Kalocsába két úton kell bemenni...” Hagyományok Háza, 2014. január 25., 17 óra

„A kalocsai népművészet több szempontból is unikálisnak számít. Kalocsa képes volt évszázadokon keresztül megőrizni népművészeti hagyományait és a mai napig generációról generációra örökíteni azt. Nincs még egy olyan vidéke ma Magyarországnak, ahol kontinuusan művelik a népi alkotótevékenység ezen ágait.
A kalocsai népművészet egyedi, sajátos motívumkinccsel és stílussal rendelkezik. A népművészeti ágak (írás, hímzés, pingálás) ilyen szerves kapcsolata, egymásra hatása speciálisan csak Kalocsára jellemző. A díszítő falfestés (pingálás) Magyarország területén sehol máshol nem fordul elő, valódi unikumnak számít. A közösség a közművelődési rendezvényekkel, kiadványokkal, kiállításokkal, bemutatókkal mindenki számára elérhetővé teszi népművészeti értékeit. Az élet szinte minden területére kiható értékmegőrzés példa értékű lehet más közösségek számára.
A magyar nyelvterület virágzó tánckultúrájú színfoltja a Kalocsa-vidéki dialektus. A 19. század végén kiteljesedő kalocsai díszítőművészettel egyidejű az a polgárosodás talaján keresendő kulturális átalakulás, amely a táncéletet is kibontakoztatta. Nincs egyetlen táncdialektusunk sem, mely ennyire eleven táncéletű lenne, ugyanakkor olyan sincs, amelynek tánckincse ne tartalmazna több régies vonást, mint a Kalocsa-vidéké.
A kalocsai gyöngyösbokrétások az 1930-as évek elejétől világhírűvé tették Kalocsa népművészetét és táncát. Fél évszázadon keresztül a kalocsai népművészet reprezentálta Magyarországot a világban.” (forrás)
A kalocsai népművészet „Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc” címen szerepel a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékében.

Az Almárium színpadán a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Rezeda csoportja és a Liszt Ferenc AMI Ifjúsági csoport fiatal táncosai lépnek fel. Mindkét csoport évek óta sikeresen szerepel hazai és nemzetközi fesztiválokon. Magyarország és Erdély táncait tanulják és táncolják, de kiemelten kezelik a saját tájegységüket, Kalocsa-vidéket.
A csoportok vezetői és koreográfusai: Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán

Az est első részét Romsics Imre etnográfus, a kalocsai Visky Károly Múzeum igazgatója vezeti.

További részletek: