XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 

lumidance

Felhívás néptáncegyüttesek és szólisták részére
Jelentkezési határidő: 2016. március 31.



A „lumidance”, egy olyan sajátos összetett szó, amely egyaránt utal a fotográfiában is fontos fényjelenség tulajdonságaira/fogalmára, és utal a táncra: a közös mozgás- és térélmény kommunikációjára.
Hajdani néptáncosként a magyar néptánc és a velünk együtt élő népek autentikus paraszti kultúrájának szeretete gyermekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben. A néptánc nem turisztikai látványosság, vagy valamely letűnt korszak és közeg lenyomata, hanem élő művészet, mai hús-vér fiatalokkal.


„A Magyar Nemzeti Táncegyüttes fotográfusa, Váradi Levente urbán-népi fotóprojektje ugyanazokból az elgondolásokból kelt életre, mint Shitagi ballerina projectje, ő azonban a néptáncot helyezi globalizált, városi környezetbe, Kombinációja éppen azért ütős, mert nem Shitagi esztétikumát szeretné görcsösen megvalósítani, hanem hasonló eszmeiség mentén kíván alkotni. Lehetséges, hogy a népi környezetből kiragadva, az amerikai gyorsétkezde előtt vagy a Szabadság hídon néptácolnak hazánk művészei, s az egymással ellentétes jelentéstartalmú képi világ ugyanúgy felcsigáz minket, mint amikor először néztük Shitagi fotóit. A kontraszt itt is ugyanazzal az üzenettel próbálja tudomásunka hozni a tradíció és a művészet erejét az idő múlása felett. Lesz, ami örökké a szépség forrása marad, mindenkihez eljuthat, a mindennapjaink részévé válhat, és nem pusztán egyetlen fotó erejéig.” (Táncművészet 2015 tél, Ballerina project, írta Bőcs Annamária)

Miközben egyértelmű a kontraszt a helyszín és a szituáció között, a fotók e kontrasztok megjelenítésével adnak értelmezhető képet a mai modern társadalomnak. Lehetővé teszik a két világ közötti harmonikus kommunikációt, nem taszítanak, hanem érdekessé teszik ezt a felnövekvő s fiatal városi generációk számára is.
Részletekért érdeklődj a
info@leventevaradi.com – email címen, vagy a www.facebook.com/lumidance -en!
Regisztráció, és jelentkezési határidő: 2016. március 31.