Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Paár Julianna, Szalóki Ági és az Etnofon Zenei Társulás előadásában
Etnofon Records, ER-CD 111 * 2016

„A neves énekesnőkkel már több nagy sikerű produkcióban dolgoztam együtt. Novák Ferenc »Tata« rendező-koreográfus ötlete volt néhány éve, hogy írjak egy új dalciklust rájuk, s ő egy kis tánccal megbolondítva, szívesen megrendezi a koncertet. Így született meg 2015-ben a Leánydicsérő, amit a Budapesti Tavaszi Fesztiválon be is mutattunk. Másfél év alatt sokat csiszolódott az anyag, és mindannyian úgy gondoltuk, hogy érdemes a produkciót stúdióban is rögzítenünk.
A folklórihletésű dalokat jobbára Kiss Anna gyönyörű verseire komponáltam. Az énekesnők hol szemérmesen, hol dévaj módon kitárulkozva, hol játékosan, hol drámaian zengik-fújják az őszinte, tiszta szövegeket, attól függően, hogy egy-egy hétköznapi, ünnepi vagy sorsfordító esemény mit hív elő a nőből. Másként rezdül a gyermeki, az asszonyi, az anyai lélek, más a szerelmes és a sirató nő, a »bandázó« lányok és megint csak más a magány tónusa. A egyórás előadás során a lányok mesteri átváltozásainak lehet tanúja a hallgató. Sokat megtudhat róluk, de azért marad titok és rejtelem is bőven körülöttük. A fiúk számára mindenképp.
Kövessék őket szeretettel!" – Kiss Ferenc

leanydicsero cover

Etnofon Zenei Társulás: Babos Károly – ütőhangszerek; Havasréti Pál – nagybőgő; Kiss Ferenc – hegedű, bouzuki, koboz, gitár; Kuczera Barbara – hegedű; Küttel Dávid – harmónium, zongora, harmonika, gitár; P. Szabó Dániel – cimbalom; Szokolay Dongó Balázs – szaxofon, tárogató, furulyák, duda

Az album megvásárolható: