Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum – Hagyományok Háza – Nyitott Műhely, 2017. június 24.
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza Nyitott Műhely idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: többek között ruhabemutatóval, koncertekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal, kreatív és gyerekfoglalkozással és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket.

muzeumok ejszakaja hh.jpeg copy
 
Programok a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban14:00: A Hagyományok Háza Tojásfestő tanfolyamán részt vett hallgatók kiállítása a Nyitott Műhelyben

14.00–16.00: Iván napi szerelmi ajándékok készítése (kézműves foglalkozások): Ament Éva bútorfestővel nyakéket festünk, Klenczner Erzsébet csuhéfonóval szalvétagyűrűt készítünk és Alexa László fafaragó népi iparművésszel kapakaparót faragunk

15.30–17.00: Hagyomány és kreativitás – divatbemutatók
– Hogyan lehet ötvözni az autentikus népi hagyományt, és a mai formai ízlést? Hogyan dolgozik egy jelmeztervező?
Válogatás és bemutató a Magyar Állami Népi Együttes ruháiból- beszélgetés Szűcs Edit jelmeztervezővel. (Szűcs Edit – Vágó Nelli emlékdíjas jelmeztervező, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékének egyetemi docense, ruhatervező iparművész, jelmeztervező. Számos színházi és táncelőadás valamint fim díjazott jelmezeinek tervezője. A cannes-i Grand Prix díjas, Golden Globe és Oscar-díjas Saul fia című film alkotója.)
– Nyitott Műhely – Válogatás a Nyitott Műhely alkotóinak öltözékeiből
„Fiatal tehetségek”: Bemutató Petrovics Nikolett népi vászonszövő viseleteiből
Petrovics Nikolett szülei jóvoltából már kisgyermek korában megismerkedett a népi kézművességgel. 2012-ben sikeresen vizsgázott a népi kézműves takács szakon. 2015 szeptemberében végezte el a népi játszóház vezető képzést Debrecenben. 2016 szeptemberében elkezdte a szövős-szakoktató képzést Békéscsabán. Miután a nádudvari iskolában befejezte tanulmányait, próbálta a saját útját megtalálni és a lakóhelyének, Hajdú-Bihar megyének szőtteseit feldolgozni, erre a tájegységre jellemző technikákat feleleveníteni. A viseletek terén is ezeket a hagyományos technikákat alkalmazza, mint például a szedettes, csipke, csáncsálás, takácsminta, göbös és az azsúr szövés. A hagyományos technikákat megpróbálja a napjainkban használatos szabásmintákkal ötvözni, hogy a modern korban élő emberek érdeklődését felkeltse velük, megmutatva nekik azt, hogy a kézzel készített ruhák napjainkban is megállják helyüket. A minták formavilágát a régen használt szőttesek mintáiból meríti, azokat részben átalakítja és a tervezett szabásminta figyelembe vételével helyezi el a ruhákon. Az anyag szabásában és a készruha összeállításában nagy segítséget kap Kormányos Lászlóné Ica népi iparművész viseletkészítőtől és Végh Sándorné Erzsébet női ruha készítőtől.
Moderátor: Farkas Réka

17:00-18.00: Könyvbemutató: A HABÁNOK KERÁMIAMŰVÉSZETE
Pölös Andrea beszélget Vörösváry Ferenccel, a kötetek sorozatszerkesztőjével
A Kárpát-medence kerámiaművészete sorozat negyedik és hetedik kötetének sorozatszerkesztője és kutatásvezetője is Vörösváry Ferenc volt, aki az utóbbi 10 évben hét kötetben összegezte évtizedek óta tartó elméleti és gyakorlati munkásságát a magyarországi kerámiaművességről.
A habán kerámia mellett Erdély; Alföld; és Dunántúl a Feldöld és a Felső-Tiszavidék népi kerámiaművészetét foglalta össze szintén Vörösváry Ferenc szerkesztésében Csupor István.

16.00 – 16.30: Pillants be a kulisszák mögé!
Raktárbejárás – vezetett túra a múzeum raktárában

18.00 – 19.00: „Vándorjelek – így csináltuk mi..."
Beszélgetés a Táncházmozgalomról,  „Énekeljünk együtt a 70  éves Sebő Ferenccel”

19.00 – 20.00: „In memoriam Kodály Zoltán”
Iván napi szokások a Kárpát-medencében – Vetített képes előadás sok muzsikával, közös énekléssel
Tiszta Forrás Zenekar (Juhász Katalin, Fábián Éva, Havasréti Pál)

20.30 – 21.30: „Szombaton Moldvában mindig kisüt a nap…”
A Somos Zenekar  beszélgetős  moldvai koncertje

21.30 – 22.30: Alkalmazott színházi zenéről egy kicsit másként
Beszélgetés Benkő Róbert nagybőgőssel

A múzeum kiállításai:
Alsó szint: Reformáció 500 – A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben.
Felső szint: Mezőtúrtól a reneszánszig Kósa Klára keramikus művész kiállítása

Bővebb információ: