XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Magyarság Háza Galéria, 2023. december 29.
A csobányolás, a bukovinai székelyek betlehemes játéka Krisztus születését megjelenítő dramatikus, házaló népszokás, mely napjainkig él a Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékbe telepített székelyek körében.
Élén a Gazda halad, a házaknál jelzi a csoport érkezését. Szent József, Mária és az Angyal könyörögve kérik a Királyt, fogadja be őket, adjon szállást nekik egy éjszakára. Vonakodva bár, de helyet adnak a Szent Családnak egy istállóban.
A pásztorok, a csobányok az Angyal jelentéséből szereznek tudomást a Megváltó születéséről és elsietnek, hogy köszöntsék őt.
A karácsonyi népénekekkel gazdagított játék a karácsonyi időszak kiemelkedő eseménye ma is.

csobanyolasFotó: Papp Hajnalka

Közreműködik a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének csapata, majosi, kakasdi, cikói, kisdorogi, izményi, bonyhádi hagyományőrzők.

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Regisztráció:

Helyszín:


Az esemény facebook oldala: