XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2024. január 13.
Már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon vendégünk lesz az idén 50. születésnapját ünneplő Vujicsics Együttes, akik itt vezetik fel a félévszázados jubileumi események sorát egy feledhetetlen táncházzal! Érkezik a Fonóba Mohácsról a Poklade és Szentendréről a ViGad, hogy további vérpezsdítő balkáni zenéket varázsoljanak a házba! Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várjuk, aki csak hallgatná.
A Vujicsics 1974-ben alakult és az alapító tagok közül öten ma is az együttesben játszanak. A félévszázados zenekar egykor Pomázról indult, ahol akkoriban egészen unikális módon az öreg zenészektől ún. „pusztafülű” gyűjtéssel sajátították el a délszláv zenéket a népzenei revival hajnalán és rögtön játszották is, először helyben, majd egyre több pesti táncházba hívták őket. A zenekart az elmúlt öt évtized alatt számos díjjal ismerték el és több film, valamint egy könyv is készült róluk.

szerb ujev 2024

„Áldott dolog, hogy együtt vagyunk és ennyi év után is szeretünk együtt muzsikálni. A 2024-es év különleges lesz számunkra, hiszen számos eseménnyel ünnepeljük ezt a jubileumot, így többek között a Táncháztalálkozón, a Müpában, a Művészetek Völgyében, a Magyar Zene Házában és persze Szentendrén is lesz ünnepi koncertünk. Itt a Fonóban pedig nagyon örömteli, hogy táncházat muzsikálunk! Amikor elindultunk sok táncházban játszottunk, aztán az évek során egyre inkább a koncertek kerültek előtérbe. Ezen az estén szeretnénk egy kicsit a hangsúlyt megint a táncház felé elbillenteni. Utoljára kb. másfél éve játszottunk – akkor egy spontán – táncházat, de most tervezetten úgy készülünk, hogy január 13-án a táncoló közönséggel együtt „kirúgjuk a Fonó falait”, mi indítjuk majd az aznapi programot.” (Borbély Mihály)

A Vujicsics után a zenekarhoz több szállal is kötődő szentendrei VIGaD, majd a mohácsi Poklade veszi át a stafétát a szerb újévi táncházban, így indul majd el – a szerb hagyományok szerint is – az új esztendő.
A ViGaD együttest három fiatal népzenész hívta életre. Nevük az alapító tagok keresztneveinek kezdőbetűiből álló mozaikszó, Eredics Vince, Zetelaki Gáspár és Zetelaki Dániel. A nemrégiben bővült formáció a délszláv népzene dallamait szólaltatja meg olyan különleges hangszerekkel, mint a tambura. Fiatal koruk ellenére több olyan rangos koncertteremben is felléptek már, mint a MüPA, vagy a Pesti Vigadó, de rendszeresen muzsikálnak táncházakban is.
A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson.

Jegyvásárlás és bővebb információ: