XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
toth_lilla

Tóth Lilla mestereivel és tanítványaival
Hagyományok Háza, 2016. március 5.


Mesterek és tanítványok sorozat

„1986. március 30-án születtem Debrecenben, a gyermekkoromat Hajdúböszörményben töltöttem. Ötéves koromban kezdtem zeneiskolába járni, ahol hegedülni tanultam. Egy tanári koncerten hallottam énekelni Bárdosi Ildikót, akinek a hangja, előadásmódja nagy hatással volt rám. Ez az élmény terelte utamat a népzene, a népdaléneklés felé. Tanulmányaimat Nyíregyházán, majd Budapesten folytattam, közben pedig népzenei táborokban és gyűjtőutakon gyarapítottam tudásom.
A Törköly zenekarban énekelek és hegedülök, emellett pedig közreműködőként népzenei együttesekkel és más műfajok képviselőivel is színpadra lépek. Az éneklés és a muzsikálás nagyon fontos része az életemnek, de legalább ennyire fontos a tanítás, a megszerzett tudás továbbadása is. A debreceni Zenedében tanítok, növendékeim aktív részesei Debrecen és környéke kulturális életének, valamint számos versenyeredménnyel büszkélkedhetnek. Nemrég pedig a Fölszállott a páva 2015-ös évadában segíthettem az erdélyi énekesek felkészülését.
A koncertre meghívtam a pályámat meghatározó tanáraimat, mestereimet, valamint muzsikustársaimat és bemutatkoznak a tanítványaim is. A közel másfél óra alatt Somogytól Mezőségig csendülnek majd fel számomra kedves dallamok, a zenei kalandozást pedig természetesen egy kis hazaival, egy hajdúsági mulatsággal fejezzük be.”

Mesterek:
Bárdosi Ildikó
Juhász Erika
Agócs Gergely


Muzsikusok:
Kunos Tamás barátai (Gombai Tamás, Hegedűs Máté, Makó Péter, Fekete Márton ’Kispuma’, Barcza Zsolt, Molnár Péter)
Törköly zenekar (Lukács Pál, Bíró Zoltán, Pásku György, Figeczki Tamás)

Tanítványok:
Gorzó Boglárka, Kolozsvár
Bartók Boglárka
Rácz Boglárka
Márta Szabolcs
Kispendely Énekegyüttes (Burai Kincső, Csekő Blanka, Fehér Boglárka, Fekete Boglárka, Harangi Annamária, Veres Hunor, Veres Réka)
Pendely Énekegyüttes (Baló Anna, Balogh Cintia, Bartók Boglárka, Bíró Nelli, Kapusi Orsolya, Szepesi Emese, Rácz Boglárka, Végh Orsolya)

Bővebb információ: