XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Kiscsősz, 2023. július 13-16.
Részletes program:
július 13., csütörtök
18.00 Kiállításmegnyitó ünnepség – közreműködnek Sőregi Anna vezetésével a Dűvő Népzenei Tábor népdalénekesei. Bánhelyi József és Horváth Orsolya ablakkeret kiállítása (Bivaly Fogadó udvara).
19.30 Dűvő Zenekar koncertje (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
20.30 Üzenet Haza – A Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes dramatikus előadása. (Kiscsőszi Kultúrpajta)
A műsor a magyar irodalom remekeit felvonultatva kalauzol Gyimesből a magyar vidékeken át Szatmárig. Kísér Koncz Gergely és a Zagyva Banda; narrátor: Kovács Norbert.
21.30 Táncház a Kiscsőszi Kultúrpajtában
elo ertekhet 2023

július 14., péntek
16.00 Táborzáró bemutató és Pajtafesztivál nyitó a Kocsma előtti téren
Közreműködik a Dűvő Zenekar és Sőregi Anna, illetve a táborban résztvevő zenészek, népdalénekesek és néptáncosok. Közreműködik továbbá a Bozót Néptáncegyüttes, illetve erdélyi vendégünk, a Kékiringó Néptánccsopor
17.00 Kármentő Népzenei Együttes koncertje (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
Az 1996-ban alakult Vas vármegyei illetőségű zenekar a magyar nyelvterület muzsikáit játssza. Különleges apropó, hogy a Kultúrpajta első átadási ünnepségén 2011-ben éppen ez a zenekar játszotta a köszöntődallamokat. A zenekar nagybőgőseként üdvözölhetjük V. Németh Zsoltot, aki a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos és az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.
18.00 Naszály Zenekar koncertje (Bivalylegelő melletti Tó partja)
A Naszály Zenekar tagjai régi barátaink, többen kollégáink. Lemezük felvétele is Kiscsőszön zajlott. A mezők, vizek hangulata, a kiváló vízi akusztika is segíti majd a különleges zenei élményt.
19.30 Eszterlánc Zenekar koncertje (Kiscsőszi Kultúrpajta)
Az Eszterlánc a Kiscsőszi pajtafesztiválok rendszeres vendége. Az erdélyi Mezőség muzsikáját kiemelten képviselő zenekar mindig a lehető legautentikusabb hangzásvilág megszólaltatására törekedett mind a zenében, mind a dalokban.
21.00 Táncgála az Alkotóházi Szabadtéri Színpadon
A Pajtafesztiválok történetében egyszer sem hiányzó Sopron Táncegyüttes és a Veszprém-Bakony Táncegyüttes közös gálaműsorát élvezheti a közönség. A műsort a Fajkusz Banda és a Naszály Zenekar kíséri.
22.30 Táncházak a Kocsma előtt, a Kiscsőszi Kultúrpajtában

július 15., szombat
Napközben fotókészítési lehetőség Zalka Imre vándorfotográfussal. Fotóit a XIX. században jellemző módszerrel készíti (Alkotóház udvara).
8.00-13.00 Művész – politikus – közéleti ember piknik, avagy FŐZZÜNK KI EGY NAPOT!
Várjuk a környék főzőcsapatait egy kis közösségi főzésre, hangulatos délelőtti közös időtöltésére. Az elkészült ételeket természetesen a közönség is megkóstolhatja.
9.00 órától egész nap KÉZMŰVESEK ÉS HELYI TERMELŐK VÁSÁRA (Alkotóház és Bivaly Fogadó udvarai).
9.00 órától a kiscsőszi SZÖVŐKÖR kiállítása az Alkotóház tornácán
10.00 órától fajátékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, felnőtteknek (Alkotóház udvara).
10.00 órától egész nap – Régi mezőgazdasági gépbemutató, stabil motoros gépek kiállítása, csépelés, ahogy régen volt (Állatok ösvénye).
Móger Zoltán szentgáli gyűjtő és országos barátai érkeznek Kiscsőszre, ahol megidézik a száz évvel ezelőtti gazdálkodó világot. Üzemképes cséplőgépükön bemutatják a cséplést.
10.00 órától nap közben Katonai Hagyományőrzők fegyverbemutatója, ágyúlövés (Állatok ösvénye)
Vendégünk a Petzelt József Hagyományőrző Egyesület képviseletében Farkas Tibor hő. tüzér százados, a PJHE elnöke, az MHKHSZ alelnöke, pirotechnikusa és biztonságtechnikusa, illetve Berberovics István hő. tüzér hadnagy, az MHKHSZ fegyvermestere és biztonságtechnikusa.
11.00-16.00 VÉRADÁS a kiscsőszi orvosi rendelőben
Mindenkit vár a Magyar Vöröskereszt szervezésében a véradóállomás. Reméljük, hogy idén is a megszokott nagy mennyiségű vért adják a fesztivál résztvevői!
11.00 Kiscsőszi Hétpróba (Állatok Ösvénye alatti mező)
A kiscsőszi kultúrtörténet örök érvényű eleme ez a játékos verseny, amelyben néha olyan feladatok is előkerülnek, amit még a játék szervezői sem tudnak megoldani. Várjuk a kisközösségek, családok jelentkezését.
13.00 Cséplőgépes bemutató az Állatok Ösvényén
14.00-18.00 Kormányablak Busz a Pajtafesztiválon (Alkotóház udvara)
A Devecseri Kormányhivatal munkatársai várják az igazolványokat, hivatalos ügyeiket intézni vágyó fesztivállátogatókat és helyi lakosokat.
14.00 Búcsúi Sütemények kisfesztivája (faluközpont, Kocsma közelében)
A kiscsőszi és környékbeli asszonyok évről-évre elkápráztatják a rendezvény vendégeit különleges süteményeikkel, melyek a vidéki gasztronómia remekei. A sütikkel idén a kiscsőszi JÁTSZÓTÉR építését támogatjuk.
16.30 Barátaink néptáncelőadása (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
A Pápai Református Gimnázium néptánc szakirány táncegyüttese mellett Kiscsőszön köszönthetjük a Horvátországból, Csúza településről érkezett Csúzai Csárdás Néptánccsoportot, illetve az Erdélyből érkezett Kékiringó Néptáncegyüttest. Kísér a Naszály Zenekar.
17.30 Mendicus Tamburazenekar – Muzsika a természetben (Állatok Ösvénye)
A zenekar immár visszatérő vendégünk. A hamisítatlan vajdasági muzsika sodró hangulatú, vidám koncertje során akár együtt is énekelhetünk a Banda tagjaival.
18.30 Helyi értékeink műsorocska a kiscsőszi kultúrából
A Balla Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanítványainak és mestereinek zenés és énekes bemutatója, majd a kiscsőszi Páskom Színjátszó kör „Helén és a tehén” című vidám előadása.
19.30 Zagyva banda koncertje (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
A Zagyva Banda a legrégebbi fellépők egyike Pajtafesztiválon, akik immár a magyar népzenei élet legismertebb zenekarai között szerepelnek. Rengeteg közös élmény kapcsolódik az elmúlt húsz év szakmai életéhez. Ezen az estén egy fergeteges koncerttel emlékeztetnek minket a 19 évvel ezelőtti első találkozásra.
21.00 Gálaműsor (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
A programban Aranysarkantyúsok, a szakma „öregei” és az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület fiatal táncosainak szólótáncokkal tűzdelt előadása lesz látható. Fellép a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptáncegyüttes is. Kísér a Naszály zenekar és
Kalász Máté.
22.30-tól Táncház mindenütt

Műsorok Kispiriten, július 15-én, szombaton, 14.00 – 16.00 között
Kispirit baráti településként erre a napra szervezi Falunapját, mi pedig illő előadással segítünk az ünneplésben. A kispiriti programban részt vesz a Bozót Néptáncegyüttes, a Csúzai Csárdás Néptáncegyüttes, a Kékiringó Néptáncegyüttes, a Mendicus Tamburazenekar és a Naszály Zenekar.

július 16., vasárnap
8.00-16.00 Kiscsőszi VÁSÁRNAP – termelői és kézműves vásár az Alkotóház és a Bivaly Fogadó udvarában.
9.00 órától a kiscsőszi SZÖVŐKÖR kiállítása az Alkotóház tornácán
10.00 órától fajátékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, felnőtteknek (Alkotóház udvara)
10.00 órától napközben Katonai Hagyományőrzők fegyverbemutatója, ágyúlövés (Állatok ösvénye)
10.00 SÁRKÁNYÖLŐ SEBESTYÉN – színház gyerekeknek (Kiscsőszi Kultúrpajta)
A KL Színház a Déryné Program támogatásával közös örömünkre megfordult már Kiscsőszön. Most egy gyermekeknek szóló előadással várják a Pajta világot jelentő deszkáin a környékbeli családokat, fesztivállátogatókat.
11.30 Lang Rudolf – Az igazság kútja (Vásártér)
Rudi mester valahol a vásári forgatagban egyszer csak felállítja az igazság kútját, mely élő, interaktív mesévé varázsolja a délelőttöt.
12.30 Szentmise a Római Katolikus Templomban
Bali Tibor plébános atya celebrálja a szentmisét, melyre a helyi hívek mellett várjuk hittel élő vendégeinket is.
13.30 Karikázó a Templom előtt
Régi szokás szerint a jelenlévő lányok és asszonyok ismét eljárják a karikázót, mely a templom előtti várakozás hagyományos kulturális eleme volt sok vidéken.
13.00-14.00 Jó ebédhez szól a nóta – Sallai Flórián és családi zenekara (Vásártér)
14.00 Népdalkörök előadásai (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
A hagyomány szerint vasárnap délután mutatkoznak be a térség népdalkörei. Ebben a műsorban szerepel régi barátunk, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Dalkör, az első alkalommal bemutatkozó türjei Hétszínvirág Énekegyüttes és az Őszirózsa Nyugdíjasklub tánccsoportja, no meg természetesen a kiscsőszi Élő Forrás Népdalkör.
16.00 Fláre Beás Zenekar koncertje (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
A régió kiemelkedő hagyományőrző cigányzenekara. A Pajtafesztiválok és más kiscsősz események állandó fellépői. Muzsikájukkal mindig kiváló hangulatot varázsolnak.
17.00 Kalász Banda – Mezőségiek (Alkotóházi Szabadtéri Színpad)
Kalász Mátét sokan kis-Kodobaként is emlegetik. A fizimiska mellett a palatkai muzsika áhítatos szeretete hozta ezt a ragadványnevet a prímás számára. Bandájával most is a Mezőség tájaira kalauzol bennünket.