XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Somló – Csatári Pince, 2023. augusztus 12.
A FolkFest Kulturális Egyesület és Csatári Pince 2023-ban is megrendezi a Somló FolkFest-et. A szervezők augusztus 12-én, szombaton 18 órától várnak minden érdeklődőt a Somló-hegyre, Csatári Jenő és Donát pincéjének hangulatos udvarába.
A mikrofesztivál programja idén is magas színvonalú zenei produkciókat tartalmaz, az eseményt hagyományosan táncház zárja.

somlo folk fest

A program:
18.00 Varjos zenekar (SK)
19.30 Gordon-Gardon Duó
20.30 Táncház a Berka együttessel

Varjos zenekar (SK)
A párkányi zenekar céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján. Elsősorban a felvidéki magyarság népzenei anyagát játssza, de előadásukban hallhatóak a mai Magyarország
és Erdély területéről származó dallamok is.
A Varjos zenekar a "Szlovák-magyar kulturális kapcsoaltok fejlesztése" keretében ad koncertet a Somló FolkFesten. A fellépést a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Gordon-Gardon Duó
Lőrinszky Attila – nagybőgő
Farkas Zoltán „Batyu” - ütőgardon, tánc
Lőrinszky Attila nagybőgős és Farkas Zoltán Batyu táncos 2000-ben alapította meg Gordon-Gardon Duó formációját. Az együttes célja a gyimesi népi hagyományok átültetése mai felfogásban, érzésben, és saját nyelvre fordításban. Az eredetileg kísérő hangszerek ebben a formációban szóló szerepet vállalnak. A gardonos tánctudása is beépül a produkcióba, úgy, hogy a tánc ritmusa kíséri a nagybőgőt, és ez a szerep fokozatosan cserélődik.

Berka együttes
Idén 15 éves a Berka-együttes! Az igen változatos moldvai csángó dallam- és táncrepertoárral az elmúlt másfél évtizedben sokat foglalkoztak a zenekar tagjai. E tájegység iránti szeretetüket és tiszteletüket immár egy 15 éve tartó, kéthetente megrendezésre kerülő táncházsorozatukkal igyekeznek kifejezni. Munkásságuk eredménye több mint 700 felnőtt és gyerek táncház, 3 nagylemez. A zenekar az elmúlt években nagy sikerű koncerteket, táncházakat tartott Európa 10 országában. 2019 óta a zenekar a Hagyományok Háza külföldi portfóliójának a része. A zenekar 2020-ban a Fonó Budai Zeneház által meghirdetett közönségszavazás alapján „Az elmúlt 25 év legjobb táncháza” – Fonó Díjban részesült.

Az esemény facebook oldala: