XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
2023. augusztus 8.
Augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – ismét megrendezésre kerül a Cigány Dal Napja, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nemcigány művészek részvételével. 2023-ban már tíz magyarországi városban, továbbá két külfödi helyszínen, közel negyven fellépő zenekarral valósul meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében.

cigany dal napja 2023

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Idén második alkalommal, 2023. augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – rendezik meg a Cigány Dal Napját, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nemcigány művészek részvételével. A következő években Európa egyre több városa fog csatlakozni az ünnephez.

„Hálózatunk távlati cálja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzük a Nemzetközi Cigány Dal Napját” – nyilatkozta Rostás Mihály „Mazsi”, a Hálózat vezetője. 2023-ban már tíz magyarországi városban, továbbá két külföldi helyszínen, közel negyven fellépő zenekarral kerül megrendezésre a Nemzetközi Cigány Dal Napja, a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens, több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

Helyszínek:
Budapest – Csobánka – Százhalombatta – Nagyecsed – Pécs – Balatonboglár – Kiskunmajsa – Szécsisziget – Balatonfüred – Nyíregyháza – Párkány – Krakkó

Bővebb információ: