XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Nagyecsed, 2023. szeptember 1-3.
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap és az Igawna támogatásával a Nagyecsed GipsyFest, szeptember első napjaiban. A többnapos összművészeti fesztivál kiállítással, konferenciával, rajzpályázattal, tehetségkutató versenyekkel, gasztronómiával és szabadtéri koncertekkel várja a Nagyecsedre látogatókat. A Nagyecsed GipsyFest a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében, és a Nemzetközi Cigány – és Világzenei Hálózat / igawna, Rostás Mihály Mazsi közreműködésével válhat valóra. A fesztivál fővédnöke: Sztojka Attila, Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

gipsy fest

Célunk, hogy fesztiválunkkal hagyományteremtő eseményt valósítsunk meg, amely tovább gazdagítja szellemi kulturális örökségünket! A nagyecsedi cigány és magyar tánchagyomány mellett a cigány zenét is szeretnénk még magasabb szintre emelni, és egy olyan bázist kialakítani az évek során, ahol nemcsak hírből, hanem személyesen is megtapasztalható lesz az a cigányzene, amelyet híres, Nagyecsedről elszármazott cigány zenészeink, táncosaink egész Európában ismertté tettek. Ilyen például a Nagyecsedi Fekete Szemek együttes, a Romengo a Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónikával, a Kalyi Jag, a Romanyi Rota, továbbá az alábbi nagyecsedi származásúak, akik sokat tettek az ecsedi cigány és magyar kultúráért.

A Népművészet Mesterei:
„Lasa” Molnár Lajos,
„Pokróc” Bulyáki Gergely,
Bíró Lajosné „Lindikné”
Rostás Mihály,
„Rákóczi” Kovács Gusztáv,
Szabó Lajosné Czine Rozália.

A Népművészet Ifjú Mesterei:
Murguly Lajos,
Kalyi Jag együttes,
Dr. Balázs Gusztáv,
Balogh Béla,
Romanyi Rota és Balogh Katalin (Katesz

Fülöp Ferenc-díj
Tóth Miklósné – Tóth Miklós
Bulyáki Zoltán
Erősné Balogh Szilvia
Andóné Kujbus Nóra – Murguly Lajos

„Nagyecsedi származásúként nagyon fontosnak tartom, hogy az identitásomat meghatározó városhoz ne csupán a gyermekkorom kössön, hanem egy olyan fesztivál is, amely alkalomról alkalomra örömöt, kikapcsolódást nyújt nemcsak a helyieknek, hanem mindazoknak az embereknek is, akik szeretnék jobban megismerni Nagyecsed kulturális örökségét.” (Rostás Mihály Mazsi)

Részletes program és bővebb információ: