XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház, 2024. március 17.
Mágikus térben elevenedik meg egy tudományág születése. A tudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé téve, hogy a városi beatzenén felnőtt, trapézfarmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. Míg a művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez. Martin György kutatásai és megállapításai nélkül lehetetlen lenne értelmezni, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk.
A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház már a kétezres években is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait kereste (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Az együttes munkáiban kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként bemutatva. Nemzetközileg sikeres előadásaikban (Hontalanítás, Finetuning, Barbaro) is tetten érhető Hégli Dusan alkotói elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, melynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet. Az előadás Borbély Jolán tanácsai és ösztönzése, Éri Péter és Sebők Géza segítsége nélkül nem készülhetett volna el. A budapesti bemutató az első abban az előadássorozatban, amely március 26-án a Kolozsvári Magyar Operában, majd Pozsonyban és Brüsszelben folytatódik.

martin gyorgy utolso szavai

Táncosok: Gyenes Barbara, Hrapka Zsófia, Makó Tamara, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Vermes Anna, Bacsa Norbert Sándor, Botló Ákos, Brusznyai Erik, Fekete Gergely, Kovács András, Lantos András
Zenészek: Hegedűs Máté, Hegedűs Gergely Dávid, Király Miklós, Király Tamás, Kuti Sándor
Ének: Vermes Anna
Vendégek: Éri Katalin, Éri Márton
Koncepció, díszlet, koreográfia: Hégli Dusan
Zene: Hegedűs Máté, Hegedűs Gergely Dávid, Muzsikás Együttes
Zenei szerkesztés: Hegedűs Máté, Hégli Dusan, Király Miklós
Szakmai tanácsadók: Borbély Jolán, Éri Péter
Művészeti munkatársak: Bíró Kriszta, Botló Ákos, Hégli Bence, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi
Rendező: Hégli Dusan

Bővebb információ: