XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Komárom – Páskom dűlő, 2024. április 20.
„Célom, hogy minél több muzsikus kapcsolatba kerülhessen azzal a kivételes zenei és szellemi tudással, amit Csoóri Sándor, a magyar táncházmozgalom egyik elindítója képvisel. Egész kiskorom óta a mai napig tanulok Sanyitól. Az óráimon rendszeresen magyarázom tanítványaimnak a magyar népzene ritmusáról tett felfedezéseit, amelyet szeretném, ha most élőben is megtapasztalhatna mindenki. Mivel a rendezvény nyitott, így nem csak az Ördöngös Népzenetanoda növendékeit várjuk. Sanyi, a mezőségi kontrázás és hegedülés vonózásában és hangképzésében is páratlan dolgokra jött rá. Ami viszont talán a legfontosabb, az a zenei hitvallása, amely szerint a muzsikálás szakrális dolog, melynek lényege saját magunk behangolása őseink zenéje által. A mai rohanó világban, amikor fiatal zenészek egyik tanfolyamról a másikra loholva próbálják behabzsolni a magyar népzene gyöngyszemeit Zalától Moldváig, azt hiszem, hogy csak ennek a zenei megközelítésnek van értelme, ez által nyerhetnünk megnyugvást és örömet a muzsikálásban.” (Horsa István)

szeki gyujtes csoori horsa

Délelőtt a résztvevők mintha egy igazi széki gyűjtésen vennének részt, megfigyelhetik a széki zene sajátosságait, különös tekintettel a ritmizálásra és a három hangszer összezengetésére. A különböző zenei egységek között megállunk és beszélgetünk arról mit, hogyan és miért csinálunk. A program ezen része tehát egyfajta koncert, amelyet csúnya szóval „interaktívra”, beszélgetősre tervezünk.
Ebéd után ritmus gyakorlatok és közös muzsikálás lesz, amelyben a résztvevők kipróbálhatják a délelőtt látottakat és hallottakat.

Közreműködik:
Horsa István – hegedű
Csoóri Sándor – kontra
Joó Bence – bőgő

Részvételi díj: 9.000 Ft, amely tartalmazza az egész napi tanítást és egy tál bogrács ételt
A rendezvény helyszíne: Mózes család pajtája, Komárom, Páskom dűlő
Jelentkezni az alábbi telefonszámon illetve email címen lehet:
Tel: 06 20 392 0 843
email: istvan.horsa@gmail.com

Az esemény facebook oldala: