XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2024. április 21.
Kollégák, most akkor ki fog játszani és mit? Jó kérdés, és ezen a koncerten a válasz sem biztos rá! Felföld (Pósfa), Erdély (Tokos), Vajdaság (Fokos) – három harcedzett banda, saját zenéjük mesterei, saját térségük kedvenc, emblematikus bandái. De vajon hogyan boldogulnak együtt, egy színpadon? A Magyar Zene Háza színpadán határon túli bandák határokat ledöntő játéka alakul ki, sok humorral és nagyon kevés biztos ponttal, leszámítva a magyar népzene közös nyelvét. A zenés szituációs játék során bármi előfordulhat: a vajdasági cimbalmos hegedülni kényszerül, s az erdélyi kontrás cimbalmon kíséri; előre nem tervezett zenei blokkok, egymásnak passzolt dallamok, váratlan zenei húzások csendülnek fel, véletlenszerűen összekevert zenei felállásban. Interaktív koncert? A zenészek számára mindenképpen. A Tokoson a Fokoson és a Pósfán kívül még egyvalaki játszik a színpadon: a véletlen… Játékmester: Berecz István.

tokos fokos posfa

Tokos
A 2010-es évek elején második virágkorát élő kolozsvári táncházmozgalom hatására öt kolozsvári zeneakadémiai hallgató zenekart alapított. Így kezdődött a Tokos története. Céljuk elsősorban a helyi diákság szórakoztatása volt, főként táncházakban és kocsmákban, kávézókban léptek fel. Később a Kolozsvár környéki magyarlakta falvakba kaptak felkérést bálokba, mulatságokba, táborokba és egyéb eseményekre. „2012 februárjában vette fel zenekarunk a Tokos nevet. 2014 jelentette a nagy fordulópontot a zenekar életében, amikor jelentkeztünk a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőre, ahol saját kategóriánkban első helyezést értünk el. 2017 februárjában mutattuk be a Hallgassátok meg, magyarim című első nagylemezünket a Kolozsvári Magyar Operában.”

Fokos
A Fokos zenekar 2010-ben alakult Óbecsén. 2012-ben, a Duna Televízió által szervezett Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban a középdöntőig jutottak, melynek köszönhetően megkapták Óbecse város kitüntetését a város nevének öregbítéséért. A Fölszállott a páván a Fonó Budai Zeneház különdíját is megkapták, mely 50 órányi stúdiómunkát tartalmazott, ennek eredménye a Kiskoromtól nagykoromig címet viselő lemezük. Azóta további öt lemezük jelent meg: a Jókedvemben, a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka, az Óbecse község népzenei hagyatéka, a Zengető és a Jobb Idők. A 2018-as év megkoronázásaként a zenekar megnyerte kategóriáját a Fölszállott a páva Döntők döntőjének nevezett vetélkedőn. „Célunk a magyar népzene, ezen belül különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika lehető legszélesebb körben való megismertetése.”

Pósfa
A Pósfa zenekar Felvidékről, a Csallóközből származó népzenei formáció, mely 2010-ben, a Gelle községet alkotó Pósfán alakult, így felvették a „Pósfa“ nevet. Nagyobb ismeretségre 2017-ben a Fölszállott a páva című népi tehetségkutató műsorban tettek szert, ahol győztes produkcióként Arany Páva-díjban részesültek. Származásuk meghatározza tevékenységüket, zenei-kulturális küldetésüket. Elsősorban a felvidéki magyarság, azaz a szlovákiai magyar kisebbség folklórját népszerűsítik otthon és külföldön egyaránt. Koncertrepertoárjukban ugyanakkor helyet kap a szlovák- és a cigány népzene is.

Közreműködők:
TOKOS
Tókos Csongor Attila „Cuba” – hegedű, prímás, ének
Vajas Albert – hegedű, prímtambura, ének
Szép Gyula Bálint – brácsa, kontra, ének
Bálint Zsombor – cimbalom, brácsa, kontra, ének
Gergely Elek – harmonika, brács tambura, ének
Szakács Kristóf Zsigmond – nagybőgő, ének

FOKOS
Czutor Róbert – cimbalom
Jovánovity Péter – nagybőgő, dob
Keszég Ákos – hegedű
Ölveczky Tamás – klarinét
Szabó András – hegedű, furulya, basszprímtambura
Szerda Ákos – ének
Szerda Balázs – brácsa, koboz, tamburakontra

PÓSFA
Iván Péter – hegedű, prímás
Iván András – brácsa, ének
Iván Zoltán – klarinét, tárogató, ének
Álló István – nagybőgő
Szabó Júlia – ének, állandó vendég
Takács Ádám – hegedű, terchegedűs, állandó vendég
Kuti Sándor – cimbalom, állandó vendég

Berecz István – az est házigazdája, műsorvezető

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: