XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2024. május 11.
2024-ben ötvenéves a hazai tradicionális zene egyik emblemetikus zeneara, a délszláv népzenét játszó Vujicsics. Ennek alkalmából a Zene Házába egy olyan jubileumi műsorral érkeznek, amelyen a Podravina, a Drávamellék térségéből származó dallamok jelentik a főcsapását, a vendégek pedig a Pécs térségéből származó zenészbarátai a Vujicsicsnak. Íme a zenekar ajánlása a koncerthez:

„Ötven éve két helyen érezzük magunkat otthon. Itt északon Budapest környezetében, és délen, Pécs körzetében, ahova ugyancsak félévszázados barátságok kötnek bennünket. Ünnepnek számít, amikor találkozhatunk, együttműködhetünk, közösen muzsikálhatunk táncos és zenész barátainkkal. Örülünk, hogy a 2024-es jubileumi év kiemelkedő, Podravina (Drávamellék) címet viselő koncertje lehetőséget ad arra, hogy együtt léphetünk színpadra közülük többekkel is. A névsor impozáns: Vizin Antus, Dervár Ferenc 'Kume', Végh Andor, Szokolay Dongó Balázs, Halász László, Básits Bránka, Radó Júlia. Közülük a legtöbben a 2001-ben kiadott azonos című CD-nken is közreműködtek. Jelen műsorunk koncepciója is e drávamenti hagyományanyagra épül, aminek szépsége mértéktartó egyszerűségében, természetességében rejlik, és a burdonhangzás meghatározó jelenlétében, amelyet a megharmonizált dallamok is hordoznak. Nem csak dudék, gajdék és tamburák találkozása ez, hanem „zenei világok összeolvadása, egyesülése”.

vujicsics50 podravina

Ízelítő a műsorból: Vrapčevo, Alaj diko..., Križanje, Dude, Nije šala... (drmeš), Kolo, Udaranje u sare, Jozo, Bečarac, Kud pogledam, Kolovođa…, amelyek Martin György és Vujicsics Tihamér gyűjtései alapján a Vujicsics Együttes feldolgozásaiként hangzanak el.

Bővebb információ: