XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Szeged – Szent-Györgyi Albert Agóra, 2024. június 15.
A Szegedi Papucsért Alapítvány június 15-én, szombaton hatodik alkalommal rendezi meg a Szegedi Papucs Napját, hogy népszerűsítsék ezt a különleges lábbelit. A délután 14 órakor kezdődő program központi témája a papucshímzés. Ezen a napon adják át a papucsfejhímző és - tervező-pályázat díjait, amelyre több mint 117 pályamunka érkezett, valamint második alkalommal adják át A szegedi papucsért díjat. Az ünnepi műsoron 150 néptáncos gyermek ropja majd, közreműködnek az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Csanád Táncegyüttes, a Domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, a Kiszombori Néptánccsoport, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes.

Szegedi papucs keszito Sallay Tibor nepi iparmuvesz Foto Ivanyi AurelSzegedi papucs – Készítő: Sallay Tibor Népi Iparművész – Fotó: Iványi Aurél

Idén először vesznek részt a programon a tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület tagjai, akik bemutatják az érdeklődőknek, hogyan készült a gyékény papucs, a vállalkozó kedvűek pedig maguk is kipróbálhatják a gyékényszövést. A Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) különleges játékkal készül a gyerekeknek, a szegedi papucshoz kapcsolódó mintaKINCStár egyszerre játék és alkotás a kicsiknek, továbbá itt mutatják be először a Játékgyűjtemény szegedi papuccsal c. kiadvány. Fetter Ferencné hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere és okleveles papucshímző tanítványai papucshímző bemutatót tartanak, amelyhez aktívan is lehet kapcsolódni, a kisebbek papucsfejre tudnak motívumot tervezni, színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.
A papucsvásáron magyarországi és vajdasági papucsos mesterektől a helyszínen vásárolni is lehet és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti a szegedi FolkArt Népművészeti Bolt közreműködésével.
Az eseményhez kapcsolódó konferencián és kiállításon a papucshímzés csodálatos világát lehet még jobban megismerni. A szegedi papucshímzés motívumainak változásai, újragondolása címmel rendezett konferencián Attalai Zita iparművész, Vukov Veronika néprajzkutató és Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A Fókuszban a papucshímzés tárlaton Fetter Ferencné és Mészáros Tünde papucshímző tanítványainak munkái, a papucsfejhímző pályázat legszebb pályamunkái, Horváth-Kriska Hajnalka papucshímzés-mintájú ruhái, valamint válogatás látható majd a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből.
A rendezvényen a szegedi Elephant Studio által a szegedi papucsról, a papucsos mesterségről, a szegedi papucs divatjáról készített rövidfilmeket is meg lehet tekinteni.

Fővédnök Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, MMA akadémikusa, a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövete.

A rendezvény programjai ingyenesen látogathatóak, mindenkit szeretettel várnak.