XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
magyarszombat

Kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
Kiállításmegnyitó: 2015. január 22.Az Őrség a Kárpát-medence egyik legjelentősebb fazekasközpontja. A helyben bányászott agyagból készülő népi kerámiáknak – elsősorban használati edényeknek – nagyon egységes a formavilága, készítésmódja. Egyedi színt jelent a mediterrán eredetű balos korong használata, valamint a bőrrel történő korongozás gyakorlata.
Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett keresetkiegészítés céljából foglalkoztak a fazekassággal. 1366-ban már emlegetik a Velemér-völgyi fazekasságot, ahol többek között Magyarszombatfa is fekszik. A 700 éves magyarszombatfai fazekasság 2014-ben felkerült a „Szellemi kulturális örökség” listájára.
A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekasdinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1011 Budapest, Fő utca 6.
A kiállítás megtekinthető: 2015. január 22.–május 2.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00–18.00
Kiállításmegnyitó: 2015. január 22. 16.00 óra
A kiállítást megnyitja: V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató
Köszöntőt mond: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója

A kiállítás rendezője: Pölös Andrea
Berendező: Borbényi M. Éva, Pintér Piroska