XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Budavári Palota, 2016. augusztus 18-21.
Minden eddiginél gazdagabb programmal, igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitja meg kapuit a jubileumot ünneplő 30. Mesterségek Ünnepe.

mestersegek unnepe

11 országból érkeznek kézműves vendégek, hogy alkotásaikkal elkápráztassák a budapesti fesztivál látogatóit: Üzbegisztánból, Kínából, Indiából, Jakutföldről, Törökországból, Spanyolországból, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból is.

A rendezvény fő témája idén a játék, részben népi játékok tárgyi kultúrájának bemutatása játékkészítő mesterek segítségével, másrészt hagyományőrző játékok, művészeti előadások programszerű, illetve interaktív formában történő bemutatásával. A résztvevő 52 népművészeti egyesületnél közel 100 játszóhely, játékház várja a látogatókat.

Programok két színpadon: az Oroszlános Udvarban és a Savoyai Teraszon lesznek. Kiemelt koncertélmények: a legendás Sebő együttes nagykoncertje, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duettkoncertje, a Téka Zenekar, a Zűrös Banda, a Parno Graszt, Szalóki Ági koncertje.
Részletek itt:

Az Állami Népi Együttes különleges divatbemutatóval egybekötött táncelőadással készül, és lesz újragondolt viselet is Hrivnák Tünde divattervező bemutatóján.

A gyermekeket több helyszínen is kézműves program várja, kipróbálhatják egyebek mellett a fonást, nemezelést, rongybabakészítést, külön Babajátszó várja a legkisebbeket az Újvilágkertben, az ősi formavilággal pedig a MintaKINCStár programja ismerteti meg a Budapesti Történeti Múzeum kertjében. Népi ügyességi sportjátékok és kreatív népi játszótér is lesz az Újvilágkertben.

A Mesélő Mesterek programsorozaton olyan népművészekkel lesz beszélgetés, akik mind a 30 fesztiválon részt vettek,.

Augusztus 20-án 15 órakor lesz a hagyományok szerint a kenyéráldás a Szent István szobornál, Fejes Csaba káplán mond áldást, Budavár polgármestere Nagy Gábor Tamás beszédet. A műsorban közreműködik: Szalóki Ági (ének), Szokolay Dongó Balázs, Havasréti Pál (zenészek)
A fesztivál hírei folyamatosan frissülnek itt:  ill. a rendezvény Facebook-oldalán: