XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2016. augusztus 31.!
A Martin György Néptáncszövetség meghív, valamennyi hazai és határon túli felnőtt magyar, illetve nemzetiségi néptáncegyüttest, hogy vegyen részt a szakmai minősítést adó Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2016. évi fesztiváljain.

martin logo

A kiíró szándéka, hogy a minősítő fesztiválok megrendezésével lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez.
A rendezők célja, hogy lehetővé tegyék a minősülni kívánó együttesek műsorainak összemérhető, azonos szempontrendszer alapján történő szakmai értékelését és egységes minősítési rendszer kialakítását.

HELYSZÍNEK:
Október 8. – TATABÁNYA
(Vértes Agórája)
November 13. – DEBRECEN
(Csokonai Színház)
November 19. – SALGÓTARJÁN
(József Attila Művelődési Központ)
November 27. – SZÁZHALOMBATTA (Betelt!)
(Barátság Kulturális Központ)

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada fesztiváljain minősülni kívánó együtteseknek olyan, 25-30 perces, szerkesztett (non-stop) programot kell bemutatnia, amelyben nem szerepelhet önálló zenekari vagy más betétszám (amennyiben az, dramaturgiailag nem szerves része a produkciónak).
A minősítés feltétele, hogy a műsor több tájegység tánc, zenei és viselet hagyományaiban való jártassággal, vagy egy tájegység - több tánctípust tartalmazó – hagyományainak, elmélyült ismeretével mutassa be az együttes sokoldalú tánctudását, előadói képességét, változatos, igényes színpadi megjelenését.
A színpadon látott műsor művészi összhatását 5 tagú szakmai zsűri értékeli az alábbi szempontok alapján: 1./ Műsorszerkesztés, dramaturgia, 2./ Folklorisztikai hitelesség, 3./ Koreográfiai megformálás, 4./ Színpadi megjelenés, 5./ Ének-zenei előadás, 6./ Előadói színvonal.
Az egyes szempontokat figyelembe véve a zsűritagok a látottakat – kategóriánként – 0-5-ig pontozhatják. A maximálisan adható pontszám zsűritagonként 30 pont, összesen 150 pont.
A bemutatót követően a résztvevő együttesek a zsűri döntését tartalmazó részletes
Értékelő lapot, majd a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2016 minősítő eredményét rögzítő Oklevelet vehetnek át.
A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán résztvevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhetik el:
0 - 99 pont elérése esetén – „RÉSZT VETT”
100 - 119 pont elérése esetén – „MINŐSÜLT EGYÜTTES”
120 - 129 pont elérése esetén – „ JÓL MINŐSÜLT EGYÜTTES”
130 - 150 pont elérése esetén – „KIVÁLÓAN MINŐSÜLT EGYÜTTES”
Három egymást követő alkalommal megszerzett „Kiválóan Minősült ” címért az együttesnek Szabó Iván szobrászművész által készített, Martin György arcképét ábrázoló, Martin plakettet adományozunk.
A minősítő fesztiválok helyszíneit, technikai feltételeit és a szakmai zsűri közreműködését a rendező szervek biztosítják. A minősülni kívánó együttesek részvételi költségei (utazás, szállás, étkezés, stb. - igény szerint) a résztvevő együtteseket terhelik.
A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada minősítő fesztiváljain elért eredményeket a rendezvénysorozatot követően a Martin György Néptáncszövetség honlapján közzé tesszük.

A kiírásnak megfelelő jelentkezéseket, a még be nem telt helyszínekre, a beérkezés sorrendjében fogadjuk el!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2016. augusztus 31.!


A Felhívás, a Jelentkezési lap és a Tájékoztató letölthető a Martin György Néptáncszövetség honlapjáról:

INFORMÁCIÓ:
martin@martinszovetseg.hu, 06-20/91-441-91