XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2016. szeptember 16.
A Magyar Állami Népi Együttes 65. jubileuma alkalmából közös ünneplésre vendégségbe hívja a magyar táncvilág kimagasló együtteseit.
A Vendgéségben sorozat estjeinek egyik félidejében a Magyar Állami Népi Együttes emblematikus műsoraiból láthat részleteket a közönség, a másikban pedig vendégeink egy-egy kiemelkedő darabja látható.

mane ketszFotó: Dusa Gábor

MŰSOR:
Közép-Európa Táncszínház: HORDA
A Horda a Közép-Európa Táncszínház és Kun Attila koreográfus első közös munkája, amely hamar a társulat emblematikus előadásává vált. Az egyetlen Lajkó Félix zenéjére készült egész estés táncelőadás a zeneszerző nyolc zenei tételére épül, melyek más-más ihletettséggel mesélnek rólunk, a kenyérharcról, a bizalom megszületéséről, a pillangó röptéről, a természettől eltávolodott egyén lemoshatatlan városi mocskáról, a hatalom extatikus gyönyöréről, a haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról, a családról, a közösségről.
A címben szereplő horda szó többféleképpen értelmezhető. Egyrészt azon emberek kis közössége, akik az élet élhetőségéért csoportokat alakítanak ki, másrészt az a pusztító emberhorda, akik valamilyen megfogalmazhatatlan késztetést követve lerombolják saját életterüket.

Zene: Lajkó Félix
Koreográfus: Kun Attila
Előadók: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Ivanov Gábor, Jakab Zsanett, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László, Wéninger Dalma
Művészeti vezető: Kun Attila
Igazgató: Szögi Csaba
A Nemzeti Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház közös produkciója


Magyar Állami Népi Együttes: SZARVASÉNEK
Azt, aki eddig úgy hitte, a népművészetet semmilyen formában nem lehet igazán kortárssá és egyetemessé formálni, a Szarvasének végképp meggyőzi az ellenkezőjéről. A néphagyomány nemcsak modern, hanem egyenesen újszerű is lehet. Hangulatok, érzések, benyomások csak lazán kapcsolódnak egymáshoz a jelenetekben: a táncjáték a szarvas mitológiai, néphagyománybeli és asszociatív jelentéseit fűzi fel néhány perces színekre egymás után. A tánc Orza Calin, Fitos Dezső, Furik Rita, Juhász Zsolt, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor koreográfiáira épül, Mihályi rendezésében. Ízig-vérig kortársat látunk, még ha népi alapokon nyugszik is, ami nagy tudást és hatalmas erőt kíván.

Zeneszerző: Kelemen László
Koreográfusok: Orza Calin, Fitos Dezső, Furik Rita, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor
Az előadás a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.

Bővebb információ: