XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tantorgok

A Fitos Dezső Társulat előadása
Fonó, 2014. március 21.Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a 20. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében. Fiumében mondtak búcsút Európának, s többhetes utazás után Ellis Islanden találkoztak először a meseországgal, ahol azonnal hunkyk lettek, "izompacsirták", és nyelvtudás híján a legkeményebb munkákra osztották be őket. Hitték, hogy hazatérnek, földet, házat vesznek majd a kint keresett pénzből, de a kivándorlóknak csak negyede tért vissza Magyarországra.
Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és a bizonytalanokról, akik éhesen és tétován várták az ügynököt, hogy rabszolgamunkára vigye őket Pennsylvania bányáiba... Róluk, a kitántorgókról, a hunkykról, akik az I. világháború előtt érkeztek Amerikába, szédölögve, tántorogva az idegen világban, ahol megtanultak élni, de mindvégig kívülállók maradtak. Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.
Fitos Dezső Társulata nekik állít emléket, megmutatva négy kivándorló legény sorsán keresztül a magyar paraszti exodust.

2014. március 21. péntek 20.00

Rendező-koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas)
Dramaturg: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)
Zene: Pál Lajos, Pál István "Szalonna", Makó Péter
Jelmez: Szűcs Eszter
Művészeti munkatárs: Kocsis Enikő (Harangozó Gyula-díjas)
Szereplők: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas), Módos Máté, Darabos Péter, Moussa Ahmed, Fundák Kristóf, Sánta Gergő, Popovics Márk, Tókos Attila

Fitos Dezső energikus személyisége , kimagasló tánctudása köré szerveződött Társulat 2007-ben alakult. Suszter Álma c. előadásuk New Yorkban a Broadway-n is óriási sikert aratott. A számos külföldi sikert arató együttes 2012-ben mutatta be Tántorgók c. előadását, amely témájával napjainkban is rendkívül aktuális.

2013 nyarán a Társulat is részt vett a Washingtonban megrendezett Smithsonian Folklife Fesztivalon A Magyar Falu c. produkcióval, amit több millióan láthattak a fesztivál ideje alatt nagy sikerrel. A társulat produkcióiban a mai táncélet kimagasló egyéniségeivel, meghatározó szereplőivel találkozhatunk, akiknek nemcsak hívatásuk, de életük a tánc.

Bővebben: