XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
bekeve_oldja_az_emlekezes

Kiállítás a zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból
Budapest I., Corvin tér, 2014. április 17. – május 18.


A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.
A fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon – amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választottak, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a XX. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról és az alsóbb társadalmi osztályok tagjainak életéről, a paraszti életet bemutató képek mellett a városi emberek mindennapjait felvillantó fotókat is válogattak.
A képeken a különböző tevékenységek – munka, tanulás, a hétköznapi élet – és az I. világháború eseményei mind arról tanúskodnak, hogy a kisemberek békében éltek egymással vagy egymás mellett. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni.


A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel.

A kiállítást 2014. április 17-én 16 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitja meg. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

Bővebb információ: