XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A banda plakat

A Háromszék Táncegyüttes táncjátéka
Nemzeti Színház, 2015. október 9.A Háromszék Táncegyüttes az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremetésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját, a bennük rejlő teatralitást felfedezve és továbbgondolva.
A banda című előadásukról így ír Fekete Réka a Háromszék Független Napilapban: „Nász menyasszony és vőlegény nélkül, erotika, humor, részegség, agresszivitás – mindez egy mezőségi lakodalomban, ahol a zenészek egy percig sem pihenhetnek, ki kell szolgálniuk a násznépet, és akkor is elölről kezdik, amikor éppen befejeznék. Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvíró saját, terepen szerzett tapasztalatai alapján, az autentikus folklór nyelvezetével, a színpadi lehetőségek kihasználásával, a prűd közönséget meghökkentő, netán megbotránkoztató, a mindenre nyitottakat megnevettető eszközökkel idézi a palatkai bandát lakodalom előtt, közben és lakodalom után.”
A banda különdíjat kapott a román ATELIER színházi fesztiválon. A bandában a Heveder zenekar húzza a talpalávalót.„A Heveder jelenleg Erdély legjobb zenekara, muzsikájukat őszinteség és stílushűség jellemzi, és az elmúlt évek alatt érett előadókká is »öregedtek«.” – vallja Könczei Árpád rendező-koreográfus, zeneszerző.


SZEREPOSZTÁS
A banda – a Heveder zenekar: Fazakas Levente, Molnár Szabolcs, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György
Örömapa – Virág Endre
Örömanya – Vajda Katalin
Vőfélyek – Melles Endre, Péter Előd
Nyoszolyólányok – Tüzes Csilla, Dombi Rózsa
Násznagy – Tőkés Csaba Zsolt
Násznagyasszony – Ürmösi-Incze Mária-Terézia
Zenészfeleségek és menyasszonyfektetők – Keresztes Gabriella, Dombi Rózsa, Lukács Réka, Tüzes Csilla, Virág Imola, Váradi Ágnes
Gumicsizmás pár – Horváth Tas, Virág Imola
Román vendégek – Tőkés Edit, Pável Hunor-Mihály
Agresszív részegek – Fülöp Csaba, Horváth Tas
Vendégek – Fülöp Csaba, Lukács Réka, Horváth Tas, Virág Imola, Márton Csaba, Keresztes Gabriella, Vitéz György, Dombi Rózsa, Váradi Ágnes


ALKOTÓK

Forgatókönyv: Könczei Árpád, Könczei Csongor
Zenei szerkesztő - játéktér: Könczei Árpád
Táncoktatók: Busai Norbert, Busai Zsuzsanna
Jelmezkészítés: Simó Júlia
Videó: Bakó Kincső, Kató Zsolt, László Lóránd
Művészeti munkatárs, táncoktató: Könczei Csongor
Rendező - koreográfus: Könczei Árpád

Az előadásban elhangzó hagyományos magyarpalatkai lakodalmi szövegeket idős és ifjú Pásztor József bocsátották a rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk!

Jegyárak: 1800,-,2100,-3000,- és 3800,-

Csoportos kedvezmény igényelhető legalább 20 fős csoportok esetén.
Bővebb információ:
Nemzeti Színház Szervezés és Jegyiroda
1061 Budapest, Andrássy út 28.
Tel.: 373-0964
Nemzeti Színház honlapja:
www.hte.ro