XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tolnatol_baranyaig

A Dél-Dunántúl napja a szentendrei Skanzenben
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2015. szeptember 27.


Szeptember utolsó hétvégéjén hagyományosan egy-egy múzeumi tájegység válik a szentendrei Skanzen programjának főszereplőjévé. Az idén a Dél-Dunántúli régió mutatkozik be; a skanzenesek szeretnék megismertetni a közönséget a tájegység sajátosságaival, ottani kiállításaik különlegességeivel.
Szeptember 27-én élet tölti meg a Baranyából, Somogyországból, Tolnából és Zalából származó portákat; megelevenednek a dél-dunántúli szokások, előkerülnek a színpompás viseletek, melyeket akár fel is lehet próbálni, és a táncházban somogyi kanásztáncot, baranyai ugróst, tolnai karikázót rophatnak a táncos lábúak.
Szüret idején nem hiányozhat a mustkóstolással egybekötött szüreti bemutató sem, aki pedig megéhezik, jellegzetes somogyi ételeket kóstolhat.
Mivel Somogy megye a pásztorokról és a pásztorművészetről nevezetes, a Pajtamoziban pásztoros, bárányos válogatás fut a Magyar Népmesék rajzfilmsorozatból reggeltől estig, és azt is megtudhatja a nagyközönség, hogyan készítették a pásztorok spanyolozott műremekeiket.
A legkisebb látogatókat dél-dunántúli mondókák, ölbeli játékok és altatódalok várják, az ügyeskedni vágyó lurkók pedig bojtárpróbán vehetnek részt, gyöngyöt fűzhetnek, vagy kipróbálhatják, hogyan működik a krumpliból faragott nyomda, amivel a régióban annak idején a falat dekorálták a házat csinosító menyecskék.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak ebben a tájegységében különösen sok datált tárgy van – használati eszközök, épületelemek, melyekre készítőjük évszámot festett, vésett -, így kicsik-nagyok számára izgalmas lesz az évszámkereső játék, ahol az évszámmal ellátott tárgy megtalálója korabeli napilapokból ollózott hírek segítségével mini időutazáson is részt vehet; megtudhatja, mi történt a környéken akkortájt.
A Skanzen Dél-Dunántúl tájegységének két állandó kiállítása, a Búcsú a parasztságtól és A történelem sodrában ezen a napon tárlatvezetéssel, illetve speciális demonstrációs technikával várja Szentendrén a látogatókat.

Bővebb információ: