XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
WorldPressPhoto_2015_kiallitasmegnyito

Néprajzi Múzeum
2015. szeptember 25. - 2015. október 25.A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.
Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában.
A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza. 2015-ben 131 országból 5 692 fotóriporter pályázott. A beküldött 97 912 fotó értékelésével a tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban és tizenhét nemzet negyvenkét fotográfusát díjazták nyolc kategóriában.


Kisérő kiállítások:

A World Press Photo kiállítás sikerét kihasználva olyan kisérő kiállitásokat szervezünk, amelyek megérdemlik a nagyközönség figyelmét, és hacsak lehet, kiemelkedő magyar művészeknek is helyt adunk.

Pictorial Collective
A Pictorial Collective magyar fotóriporterek csoportja. Olyan fotográfiai közösség, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva, egymást erősítve dolgoznak. Céljuk, hogy tagjai egyéni látásvilága, egymáshoz közel álló fotográfiai gondolkodásmódja tegye kiemelkedő szakmai műhellyé a Pictorial-t. Tagjai hisznek abban, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, a különféle társadalmi problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. A kollektívát jelenleg 11, számos nemzetközi és magyar díjjal rendelkező fotóriporter alkotja. Mindannyian saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat - a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben. (
www.pictorialcollective.hu/home). A Pictorial Collective kiállítás az emeleti díszeteremben látható.


Válogatás World Press Photo fődíjas képeiből
Tisztelegve a World Press Photo megalakulása 60. évfordulójának, korábbi évek fődijas képeiből látható egy 30 képes összeállítás a World Press Photo kiállítással egy szinten, az aulából nyíló kisteremben. Egyedülálló történelmi visszatekintés, történelmi vizuális időutazás a második kísérő kiállítás. Harminc fődíjas kép válogatása az elmúlt hatvan év World Press Photo fődíjas képeiből. A képekhez tartozó képaláírás nem csak a képekről szól, hanem az adott év meghatározó eseményeit is felidézi, azzal összefüggésbe hozza. Ez a kiállítás Budapesten kívül még sehol nem volt bemutatva, saját kurátori munkára épül.


A kiállítás szervezője idén már huszonötödik éve a Herald Európa művészeti vezetője. Révész Tamás korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a World Press Photo pályázatnak.

Bővebb információ: