XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
gyerek_pava

Gyermek népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny
Jelentkezési határidő: 2015. február 15.Az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen – harmadszor is meghirdeti a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató versenyt, ezúttal gyermekek részére.

A JELENTKEZÉS FELTÉTELEI
A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő szólisták és együttesek számára írjuk ki. A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal, népi játék bármely tájegységhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.
A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 2001. június 1.–2009. január 1. között születtek (6–14 évesek). Ettől kizárólag zenekarok esetében lehet eltérés, a
jelentkező csoport létszámának 20%-áig 1999. június 1-jéig született versenyző is részt vehet.
Egy személy legfeljebb két kategóriában nevezhet. Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.
A verseny során legalább három különböző produkció bemutatása kötelező a döntőig jutó résztvevők számára, vagyis a televíziós fordulókban (elődöntő, középdöntő, döntő) más-más produkciót kell előadni.
Az értékelésnél előnynek számít, ha a versenyző a televíziós fordulók során más-más tájegységek népművészetét mutatja be, továbbá előnyt jelent a saját tájegység hagyományainak bemutatása, az előadók életkori sajátosságainak figyelembevétele, a gyerekfolklór műfajainak és a hagyományos gyermekélet szokásainak
megjelenítése.

KATEGÓRIÁK

NÉPZENE
1. Énekes szólisták
Az énekes szólisták kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, énekes produkcióval. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval
szerepelhetnek, legfeljebb három perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott
népdalok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.


2. Hangszeres szólisták
A hangszeres szólisták kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb három perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. Igény esetén a hangszeres szólistának zenekari kíséretet biztosítunk.


3. Énekegyüttesek
Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A énekegyüttesek fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb három és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.


4. Zenekarok, hangszeregyüttesek
Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A versenyző zenekarok, hangszeregyüttesek fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb három és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés
kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

NÉPTÁNC
5. Táncos szólisták (fiú) és táncospárok (fiú-leány vagy leány-leány pár)
A táncos szólisták és táncospárok fordulónként egy-egy produkciót állíthatnak össze minimum másfél perc, maximum kettő perc időtartamban, melynek táncai, illetve azok motívumkészlete egyazon régió hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és
motívumaik esztétikai értéke és stílushű előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása, továbbá a zenei kíséret dallamainak zeneesztétikai értéke.

6. Néptáncegyüttesek
A néptáncegyüttesek kategóriájában jelentkező csoportok maximális létszáma 30 fő. Az együttes fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhet maximum négy és fél perc időtartamban, melynek táncai (illetve azok motívumkészlete) egyazon tájegység hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt
szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a zenei kíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a néptáncanyag hiteles, stílushű megformálása, illetve az együttes művészi összhatása.

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz
Igény esetén a néptáncprodukciókhoz zenekari kíséretet biztosítunk.

A VERSENY TERVEZETT LEBONYOLÍTÁSA

1. Pályázatok beküldése (2015. február 15-ig)
A vetélkedőre a pályázók 2015. január 20-tól 2015. február 15. éjfélig jelentkezhetnek a Hagyományok Háza honlapjáról (
www.hagyomanyokhaza.hu) és a
www.folszallottapava.hu oldalról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint a pályázati anyag (hang- vagy videofelvétel, továbbá fényképek) mellékelt csatolásával.
(Akinek az online jelentkezés nem megoldható, a word formátumú jelentkezési lapot, a demóanyagot és a fényképeket e-mail-en is elküldheti a
pava@hagyomanyokhaza.hu címre vagy postán a "Fölszállott a páva 2015" Hagyományok Háza, 1251 Budapest, Postafiók 23 címre.)
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy produkció maximum hét perc időtartamú, értékeléshez megfelelő minőségű demófelvételét (elfogadunk YouTube linket is), 1–5 db fotót a versenyzőről (énekes vagy hangszeres szólistáról, táncos szólistáról vagy párról, énekegyüttesről, hangszeregyüttesről vagy zenekarról, tánccsoportról) és a kitöltött jelentkezési lapot. A demófelvétel a jelentkező bemutatkozását szolgálja, az azon bemutatott produkciónak nem kell feltétlenül megegyeznie a verseny későbbi szakaszában bemutatni kívánt versenyszámok bármelyikének tartalmával. Nem megfelelő minőségű demófelvétel esetén a szervezők hiánypótlást kérhetnek.
A jelentkezéssel kapcsolatban további információ kérhető a
pava@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen. A gyakori kérdések vitafóruma a http://www.facebook.com/folszallottapava oldalon követhető.
A demófelvételeket elbíráló zsűri a pályázati anyag alapján dönti el, mely produkciókat hívja el a területi válogatók színpadi megmérettetéseire, az eredményről e-mailben értesíti a jelentkezőket 2015. március 10-ig.

2. Területi válogatók (2015. április–május)
A továbbjutott versenyzők területi válogatókon, színpadi produkciók keretében mutatják be versenyszámaikat. A területi válogatók 2015. április–május hónapban
zajlanak.
A területi válogatókon a jelentkezők nem számíthatnak költségtérítésre.
A válogatók és a nyári tábor során az MTVA stábja forgat a helyszíneken, és a későbbiekben összefoglalókban tájékoztatja a tévénéző közönséget. A válogatókról továbbjutó versenyzők a televízió által 2015 novembere és decembere folyamán, teljes terjedelemben sugárzott fordulókban (elődöntők, középdöntők, döntő) kapnak megmutatkozási lehetőséget. A televíziós fordulókban szereplő versenyzőknek útiköltség-térítést, szállást és étkezést biztosítunk.
A verseny győztesei értékes díjazásban részesülnek.