XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
halmos_bela

Halmos Béla-díjra és emlékéremre való jelölésre
Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett Kiss B. György éremkészítővel és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

2015-ben a Halmos Béla hegedűje vándordíjat Lipták Dániel, míg a Halmos Béla-emlékérmet Ötvös Györgyi kapta.

A 2016-os díjakra ezúttal felhívást tesz közzé a két kuratórium. Az alább részletezett szempontoknak megfelelő jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas
szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a
hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre.
Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is.
Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.

Halmos Béla-vándordíj
A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. Az előző évi díjazott a gálán való fellépéssel búcsúzik a hangszertől. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására. A díjazottal a Hagyományok Háza mint a Halmos-hagyaték letéteményese szerződést köt.
A kuratórium Halmos Béla szellemiségének megfelelően a következő kritériumokat állapította meg a díj feltételéül. A díjat olyan személy kaphatja, aki:
40 év alatti aktív prímás
magyarországi lakos
határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel)
hagyományos népi hangszeres zenét játszik
táncházakat muzsikál.
Kuratóriumi tagot delegálnak: a Hagyományok Háza; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület; a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás; a Liszt Ferenc eZeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke; a Táncház Egyesület;

Halmos Béla-emlékérem
Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az érmet Halmos Béla gyerekkori barátja, Kiss B. György éremkészítő készítette.
Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.
A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai.

Bővebb információ: