XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, Halmos Béla terem, 2016. szeptember 13., 18 óra
Időszerű-e ma a népi játék?
A válasz egyszerű: igen.
A népi játék nem afféle elavult, idejétmúlt dolog, mint a petróleumlámpa, aminél ma már van sokkal jobb is. Ma rengeteg fajta játék van, főként tárgyak formájában (babák, babaházak és tartozékaik, kisautók, táblás társasjátékok), köztük igen jók: ugyanakkor nincsen olyan köztük, amely olyan hatással volna a gyerekekre, mint a népi játék. A népi játék komoly fejlesztő, a kreativitást kialakító, a társadalomba való beilleszkedést segítő hatása ma sem helyettesíthető mással, s ráadásként járul mindehhez a motiváció, mert a számítógépes játékok korában is nagyon szeretnek métázni azok, akik tudják, hogy mi az.

lazar kati

Lázár Katalin, a Hagyományok Háza Baráti Köre klubestjének vendége a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Népzene- és Néptánckutató Osztály és Archívumának tudományos főmunkatársa. Kutatási területe a finnugor nyelvű népek zenéje, illetve a népi játékok.
Fontosabb publikációi közé tartozik a A keleti hantik vokális népzenéje (Budapest: Néprajzi Múzeum, 1996.), a Népi játékok (Budapest: Planétás, 1997.) és a Gyertek, gyertek játszani I. (Budapest: Eötvös József Könyvkiadó, 2002.).

A Hagyományok Háza Baráti Körének klubestjei nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Bővebb információ: