XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2016. október 13.

bartok forrasok

A Budapest Ritmo megnyitó koncertje Bartók Béla műveit és azok forrását körüljárva mutatja be a népzene ihlető erejét és a különleges géniuszt.

Utazásra invitáljuk a közönséget Bartók gyűjtéseinek eredeti helyszíneire és korába. Feltárul a száz évvel ezelőtti közeg, ahol a népzene beszőtte a mindennapok és az ünnepek  ritmusát. Egyszeri, még nem hallott összeállításban szólalnak meg erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok, és az ezekből merítkező Bartók művek.

Élő és friss értelmezést kap a hagyomány olyan művészek által, mint a Söndörgő és a Buda Folk Band, akik fiatalos lendülettel játszanak „világi” népzenét. Fellép a Vujicsics, Bognár Szilvia énekel, Zalai Antal hegedűn, Balog József zongorajátékával egészíti ki a műsort, a pozsonyi Ifjú Szivek pedig táncszínház-produkcióval járul hozzá a Bartók előtt tisztelgő estéhez.

Archív feltételek egészítik ki a befogadói élményt, így előtűnnek rejtett kapcsolódási pontok: mélyebben érezhetjük át és érthetjük meg a nagy hatású zeneszerző világát, a nevét viselő világszínvonalú hangversenyteremben.  A Budafolk Band Bartók erdélyi magyar és román gyűjtéseiből készül. A szerb dallamok bemutatásáért a Söndörgő és a Vujicsics felel, Bognár Szilvia énekét kísérve. Bartók különleges kapcsolatát a Felfölddel az Ifjú Szivek Táncszínház segítségével ismerhetjük meg. A megnyitó műsorhoz kapcsolódó Bartók-feldolgozásokat Balog József és Zalai Antal adja elő.

A Bartók-források művészeti vezetője: Liber Endre.

Bővebb információ: