XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Babulka Péter gyógynövény bemutatóval és teázással egybekötött előadása
Hagyományok Háza – Nyitott Műhely, 2016. december 13.
A népi gyógyító hagyományainkban egyaránt találkozhatunk a szakirodalomban racionális és irracionális néven említett gyógyító eljárásokkal. Az előbbiekhez sorolhatók a kenés, masszírozás, törött csontok és ficamok helyretevése, gyógyfürdők és gőzölések alkalmazása, a köpölyözés és érvágás, a nadályozás (piócák használata), a méhszúrás és a gyógynövények sokoldalú használata. Mellettük fontos szerepük van a hiedelmeken alapuló-, szertartásos-, mágikus- vagy “irracionális” néven ismert gyógymódoknak is. Ide tartoznak a ráolvasások és ráimádkozások, a mágikus fürdetések, füstölések, öntések (viasz-, ólom-, tojás-), szenesvíz készítés, valamint az analógiás gondolkodáson alapuló gyógymódok. Természetesen a racionálisnak (természettudományos kísérletekkel könnyebben igazolható) gyógymódok alkalmazásához is kapcsolód(hat)nak mágikus elemek (nevezetes helyek, napok, számok stb.).
Az előadás célja a téli ünnepkör egy jeles napjához kapcsolódva annak számos példával és egy filmmel (Hitek és mágiák, 26 perc) történő bemutatása, hogy a hiedelmeknek milyen szerepük volt és van ma is a népi gyógyászatunkban. Az előadást gyógynövényekről készült fotókból összeállított kiállítással és gyógyteakóstolóval is kiegészítjük.

nepi gyogyasza copy

Babulka Péter Budapesten a Kertészeti Egyetem Gyógynövénytermesztési szakán szerzett kertészmérnöki, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen gyógyszeranyagok doktori diplomát. Hazai egyetemeinken 10 éven keresztül alkalmazott- és meghívott oktatója volt a következő tantárgyaknak: gyógynövény- és drogismeret, népi növényismeret (etnobotanika), valamint gyógynövények és állatgyógyászati fitoterápia. Az oktatás mellett kutatással, termékfejlesztéssel és növényi alapú készítmények engedélyeztetésével is foglalkozott. Az előadások témáit érintően több könyve, CD-ROM-ja, egy mobil gyógynövényalkalmazása jelent meg, illetve rendezője egy népi orvoslásunkkal foglalkozó kiállításnak és egy filmsorozatnak is.

Belépődíj:
felnőtt: 1000 Ft
nyugdíjas, diák: 800 Ft

Bővebb információ: