XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 

Harmadik alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Legényesversenyt 2016. május 13-án Sepsiszentgyörgyön. A vetélkedő idén a györgyfalvi legényes táncokat helyezi középpontba és egész Erdély területéről várják a jelentkezőket.

Legenyesverseny fotoHenningJanos-01411 Largefotó: Henning János

A Lajtha László Alapítvány szervezésében harmadik alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön, a vetélkedőre május 13-án kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. A verseny a legényes táncfolklór meglehetősen gazdag hagyományát igyekszik feltárni, szem előtt tartva annak improvizatív jellegét és utat adva a szabad és egyéni táncalkotásnak is.

Legenyesverseny fotoHenningJanos-01419 Largefotó: Henning János

A legényesverseny két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk: idén Jaskó István „Pitti” (1929-2013) györgyfalvi adatközlő táncaiból válogatták a kötelezőt. A második részben a versenyzők szabadon építkezhetnek a györgyfalvi legényes motívumkincseiből, sőt, idén először „saját legényesükkel” is kiállhatnak. A versenyzőket négy tagú szakmai zsűri értékeli. A legjobb táncosok Az év kiváló legényes táncosa és A legényes újraalkotója kitüntetésben részesülhetnek, amely 500 lejes pénzjutalommal jár, de kiosztásra kerülnek további különdíjak és közönségdíj is. A vetélkedőt követően kerül sor az évadzáró táncházra, a muzsikáról a Heveder zenekar és a Folker együttes gondoskodik.

Legenyesverseny fotoHenningJanos-01427 Largefotó: Henning János

Az egyetlen, kimondottan legényes táncokat középpontba helyező szakmai fórumként a rendezvény hiánypótló szerepet tölt be Székelyföldön. Erdélyben jelenleg nem létezik intézményes néptáncoktatás és a meglévő szakmai fórumok is korlátozottak. Így a Lajtha László Alapítvány egyfajta nevelő szerepet vállal fel a rendezvénnyel, biztosítva a lelkes, a hagyományos népi kultúra iránt fogékony fiatalok képzését, továbbfejlesztését, motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtva számukra.
A rendezvény létrejöttét a Bethlen Gábor Alap és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatja. Jelentkezni május 12-ig lehet a hte@hte.ro e-mail címen. A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján: .