XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Zenta (Vajdaság), 2018. szeptember 29.
A Táncháztalálkozó szervezőbizottsága, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet mint háttérintézmény szeptember 29-én Zentán, a Sportcsarnokban megtartja Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat, melyen fellépnek és oktatnak Vajdaság kiemelkedő népzenészei és néptáncosai, koncertet adnak a Kárpát-medencéből meghívott – Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Magyarországról is – vendégzenekarok és oktatók, ahogyan a legnépszerűbb vajdasági együttesek is.Idén is számos programmal készülünk úgy kicsiknek, mint nagyoknak, néptáncosoknak, -zenészeknek, kézműveseknek, s valójában mindenkinek, hiszen a tavalyi szlogenünk idén is érvényes: te csak gyere!

A rendezvény délelőtt 10:30-kor kezdődik a városházával szembeni zenepavilonban, ahol Bognár SzilviaTitoktok c. gyermekkoncertjére várjuk a gyerekeket és a szüleiket. Ezt követően a Zentai Fúvószenekarral vonulunk le a Sportcsarnokba, ahol az Égvilág zenekarA medve nem játék c. interaktív műsorával várja a felvonulókat és az érdeklődőket.

Déltől a szabadkai Népkör játékparkja várja a gyerekeket számos ügyességi és szórakoztató játékkal a szabadban, a Népkertben. Ezen felül a gyerekeknek lesznek kézműves foglalkozások is, többek között szövés, gyékényfonás, nemezelés stb.
Tavalyhoz hasonlóan idén is Helyi értékek kisfarsangja címmel bemutatkozási lehetőséget kínálunk az egyesületeknek és a települési értéktáraknak.

vajdasagi tht 2018

A szervezők a helyszínen standot biztosítanak, amelyeket helyi jellegzetességekkel (kézimunka, gasztronómiai sajátosságok és más helyi értékek) saját ízlésük szerint berendezhetnek. A legotthonosabb és legleleményesebb sátrakat díjazzuk. Zsűrizéskor lehetőség lesz egy maximum 5 perces bemutatóra (ének, tánc, mese és így tovább), kóstoltatóra.
Ezen felül lesznek még mesterségbemutatók, valamint kirakodóvásár is.

A kora délutáni órákra a Sportcsarnokban moldvai, csallóközi és nyírségi táncoktatásokat terveztünk. Majd délután 14 és 16 óra között a Hencidától Bonchidáig vetélkedőre várjuk a 6 fős csoportok jelentkezését, a korhatár 10–16 év. Egy egyesületből/településről több csapat is nevezhet. A vetélkedőn lesznek ügyességi feladatok, felmérik a néprajzi alapismereteket és a találékonyságot is. A nyertes csapat jutalma egy kirándulás lesz. A vetélkedő után bácskai tisza-menti, gömöri, mérai, viski és bukovinai táncoktatásban vehetnek részt a rendezvényre látogatók.
Közben a Sportcsarnok mellett a Folkkocsma már délelőtt 11-től fogadja a vendégeket, ahol a Duhaj banda és a Csörömpölő zenekar lesz a hangulatfelelős egészen fél kettőig. UtánaToldi Istvánmesefa és Nagy Abonyi Szabolcsszórakoztatja a felnőtteket mesékkel, majd vajdasági népzenészek ígéretes fiatal generációjának bemutatkozása következik ugyanitt. De lesznek mini koncertek, valamint a Fokos zenekar legújabb lemezének, a Jókedvembennek a bemutatója, Csonka Ferenc és barátainak hamarosan megjelenő CD-jéből ízelítő és a Törökkanizsaközségnépzeneihagyatékac. lemezről is megszólalnak majd dalok.

A gálaműsor 19.15-kor kezdődik szintén a Sportcsarnokban. A gálát a Fölszállott a páva c. műsorból is jól ismert, zentai származású Sőregi Anna és Komáromi Kristóf nyitják meg. Őket a tordai Kincsünk táncegyüttes követi, majd 2018-ban a Népművészet Mestere díjat kiérdemelt Lele József citeraszólója következik. Fellép továbbá a törökbecsei Csalogató tánccsoport, a mérai Kalotaszeg Legénytársulat és a Fitos Dezső társulat is.
A gálaműsor után a Folkkocsmában folytatódik majd a mulatozás. A Heveder zenekar ad majd koncertet, utána pedig hajnalig tartó táncház veszi kezdetét, melyben a Rozsdamaró, a Véka, a Heveder és a Pendergő zenekarok húzzák a talpalávalót.

Az esemény facebook oldala: